30.06.2017: MAE AL TRANSNISTRIEI ÎNDEAMNĂ CETĂŢENII „SĂ NU CEDEZE PROVOCĂRILOR ŞI SAMAVOLNICIEI GRĂNICERILOR MOLDOVEI”

MAE al autoproclamatei RMN îndeamnă locuitorii Transnistriei „să nu cedeze provocărilor şi samavolniciei serviciilor grănicereşti ale RM la aeroportul Chişinău şi să nu perfecteze documentele Moldovei împotriva voinţei lor”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează într-un comunicat al instituţiei, emis „în legătură cu sesizările tot mai dese ale cetăţenilor Transnistriei care pleacă la odihnă prin aeroportul Chişinău”.

MAE aminteşte că, potrivit modificărilor legislative adoptate de Moldova, sancţiunile pentru încălcarea anumitor reguli de aflare în RM nu se aplică asupra cetăţenilor care nu deţin acte moldoveneşti (paşaport sau viză de reşedinţă) şi locuiesc permanent în Transnistria.

Totodată, conform hotărârii din februarie 2015 „Cu privire la unele aspecte ale liberei circulaţii”, „de răspundere administrativă sunt scutite persoanele care pot confirma că locuiesc în Transnistria, precum şi cei care deţin paşaport străin cu menţiunea că sunt la evidenţa consulară la o ambasadă acreditată în Moldova”. De asemenea, este prevăzută o procedură prin care orice cetăţean al Transnistriei poate scrie o declaraţie pe proprie răspundere precum că locuieşte în Transnistria, cu anexarea dovezilor documentare.

În acest context, MAE consideră că cerinţele părţii moldoveneşti sunt nefondate şi „va continua consecvent să apere interesele şi drepturile fundamentale ale locuitorilor Transnistriei cu implicarea tuturor instrumentelor internaţionale accesibile”.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/248411/