30.05.2014: Tiraspolul şi Comratul s-au înţeles să colaboreze mai activ şi au criticat Uniunea Europeană

Transnistria şi Găgăuzia vor activiza colaborarea interparlamentară pentru a ridica “la un nivel mai înalt legislaţia părţilor”. O astfel de înţelegere a fost încheiată, la Tiraspol, de delegaţii conduse de preşedintele Sovietului Suprem (CS) al autoproclamatei rmn, Mihail Burla, şi preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei (APG), Dmitri Constantinov.

Părţile au discutat despre perspectivele Găgăuziei şi ale Transnistriei: impactul viitoarei semnări a Acordului de Asociere şi privind zona de liber schimb dintre R.Moldova şi Uniunea Europeană, apreciind că acest impact va fi negativ pentru economie.

“Occidentul nu ne-a propus niciun proiect de dezvoltare a economiei noastre, mărfurile transnistrene nu sunt aşteptate pe pieţele din Europa, nu corespund standardelor europene. Transnistria vede soluţia problemei în reorientarea exporturilor către Rusia”, a declarat preşedintele legislativului de la Tiraspol Mihail Burla, după o întredere cu omologul său de la Comrat, Dmitri Constantinov.

Preşedintele Adunării Populare s-a plâns că “probleme similare există şi în autonomie, care s-a confruntat cu reducerea de două ori a producţiei”. “Dezvoltarea istorică arată că noi trebuie să fim împreună”, a declarat Dmitri Constantinov, citat de Infotag.

“Am convenit să organizăm mese rotunde, audieri publice la tema riscurilor care există pentru noi în cazul în care Moldova va semna cu Uniunea Europeană Acordul de Asociere şi cel privind zona de liber schimb”, a anunţat Mihail Burla.

Interlocutorii au pledat pentru extinderea cooperării cu Rusia şi s-au înţeles să expedieze conducerilor Rusiei, Belarusului şi Kazahstanului mesaje de felicitare cu ocazia unui eveniment “cu adevărat istoric: semnarea la Astana a tratatului de constituire a Uniunii Economice Eurasiatice”.

Publika.md precizează că potrivit autorităţilor vamale subordonate Tiraspolului, regiunea îşi comercializează 40% din produsele sale pe malul drept al Nistrului, 30% – în UE şi nici 20% în Federaţia Rusă.

 

Sursa: http://www.publika.md/tiraspolul-si-comratul-s-au-inteles-sa-colaboreze-mai-activ-si-au-criticat-uniunea-europeana_1950441.html