30.01.2017: Bilanțul vizitei lui Krasnoselski la Moscova: Gaze mai ieftine pentru veterani, cetățenie rusă pentru transnistreni și tactica „pașilor mici” în relația cu Chișinăul

Vizita de săptămâna trecută în Federația Rusă a liderului nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, s-a soldat cu 15 întâlniri avute cu oficiali ruși și cu reprezentanți ai societății civile în numai trei zile, dar și cu „înțelegeri” în domeniul economic și social pentru transnistreni, anunță presa rusă.

Krasnoselski a declarat că în Duma Rusă a fost creat un grup de lucru care să examineze problema eliberării cetățeniei rusești pentru transnistreni în regim facilitat, în special pentru cei născuți după anul 1992, iar în martie curent va pleca din nou la Moscova pentru a participa la audieri în legislativul rus la acest subiect.

La o întâlnire cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, așa-zisul președinte al Transnistriei l-a informat că pensionarii și veteranii din stânga Nistrului vor avea facilități în ce privește gazele naturale consumate, fiindcă „așa e corect”.

„Noi nu dăm pe gratis gazele rusești”, a declarat Krasnoselski, afirmând că reducerea tarifelor pentru aceste categorii de populație are loc din contul cantității pe care Federația Rusă o acordă pentru tranzitul gaselor rusești pe teritoriul transnistrean.

Reprezentantul special al președintelui rus pentru Transnistria, vicepremierul Dmitri Rogozin, și-a exprimat satisfacția, la întâlnirea pe care a avut-o cu Krasnoselski, vizavi de faptul că „cetățenii Moldovei au optat pentru un președinte care militează pentru îmbunătățirea cooperării cu Federația Rusă și relațiilor cu Transnistria”.

Rogozin a declarat că, pentru reglementarea relațiilor „moldo-transnistrene”, este necesar de a înlătura „elementele de blocadă” pentru transnistreni. „Vorbim despre faptul că este foarte importantă tactica pașilor mici. Din punctul de vedere al drepturilor omului în Transnistria, trebuie înlăturată blocada social-economică și izolarea. Dacă acest lucru se va întâmpla, vom fi foarte bucuroși”, i-a spus Rogozin liderului nerecunoscut de la Tiraspol.

Sursa: http://www.ziarulnational.md/bilantul-vizitei-lui-krasnoselski-la-moscova-gaze-mai-ieftine-pentru-veterani-cetatenie-rusa-pentru-transnistreni-si-tactica-pasilor-mici-in-relatia-cu-chisinaul/