30.01.2015: Subiectul privind libertatea circulaţiei în Zona de Securitate a fost inclus în agenda CUC

 

Comunicat de presă

30 ianuarie 2015

Subiectul privind libertatea circulaţiei în Zona de Securitate a fost inclus în agenda CUC

 

Pe 29 ianuarie 2015, în or. Bender s-a desfăşurat şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC), prezidată de co-preşedintele delegaţiei Federaţiei Ruse.

În cadrul discuţiilor pe marginea stabilirii ordinii de zi a şedinţei a fost convenită includerea în agendă a 45 de subiecte, inclusiv aprobarea a 32 rapoarte ale Comandamentului Militar Unificat referitoare la situaţia din Zona de Securitate şi a „Planului măsurilor principale a statului major şi a contingentelor militare ale Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii pentru anul 2015”.

Remarcăm că la finalul discuţiilor a fost aprobată includerea în agenda Comisiei a subiectului privind libera circulaţie în Zona de Securitate, subiect asupra căruia delegaţia moldovenească a insistat pe parcursul ultimelor 7 luni.

Aceasta a fost posibil graţie consultărilor din 27 ianuarie curent la nivelul co-preşedinţilor CUC din partea Republicii Moldova, Federaţiei Ruse şi regiunii transnistrene cu participarea reprezentanţilor Ucrainei şi ai Misiunii OSCE, în urma cărora a fost luată decizia de a include subiectul privind libera circulaţie în Zona de Securitate în agenda CUC.

În acest context, delegaţia moldovenească a propus delegaţiilor în CUC să formuleze sugestii la subiectul libertăţii circulaţiei în Zona de Securitate pentru a fi incluse în eventualele decizii ale Comisiei, iar Comandamentului Militar Unificat – să examineze informaţia care nu a fost inclusă în rapoartele săptămânale. Propunerile au fost susţinute de către toate componentele Comisiei Unificate de Control.

În rezultat, s-a decis că săptămâna viitoare CUC va demara examinarea nemijlocită a subiectelor incluse în agendă şi va aproba deciziile corespunzătoare.

În opinia Delegaţiei moldoveneşti, agrearea ordinei de lucru va conduce la reluarea activităţii Comisiei Unificate de Control în regim normal.

 

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control