29.09.2015: Încă 3 militari ruși au făcut cale întoarsă de pe Aeroportul Chișinău

Încă trei militari ruși care intenționau să ajungă în regiunea transnistreană au fost întorși la Moscova de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Incidentul s-a produs duminică, pe 27 septembrie, în jurul orelor 7 dimineața, însă nu a fost făcut public. 

Surse de la Aeroport au comunicat pentru Deschide.MD că, în baza unor informații operative, cei trei au fost supuși unui control suplimentar, iar asupra lor au fost găsite livretele militare, chiar dacă s-au prezentat ca simpli civili. Drept urmare, acestora le-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, pentru că, în pofida unui acord bilateral, autoritățile de la Chișinăul n-au fost înștiințate cu privire la scopul vizitei acestora. Militarii ruși au trebuit să revină la Moscova cu aceeași cursă.

Solicitată telefonic, Dorina Cojocari, ofițerul de presă al Departamentului Poliției de Frontieră, a confirmat pentru Deschide.MD această informație, precizând că militarii ruși au fost întorși pentru că nu au respectat normele legale prevăzute de art.6 și art. 8 ale legii 200 din 16 iulie 2010.

Vom aminti că, după de Ucraina a denunțat acordul privind tranzitul de echipamente și militari pentru Grupul Operativ de Trupe Ruse dislocat în Transnistria, Moscova a intensificat tentativele de a-și completa efectivul pe căi ocolite. Astfel, potrivit dezvăluirilor lui Aleksandr Rjavitin, militar în termen care a evadat din armata transnistreană în vara acestui an, majoritatea celor înrolați în așa-zisele trupe de pacificatori ruși sunt tineri originari din Transnistria, care se află în prezent pe teritoriul Federației Ruse. Așa cum o bună parte dintre ei dețin pașapoarte moldovenești, aceștia traversează nestingherit Ucraina în haine civile, pentru a ajunge în regiune, unde sunt preluați cu acte în regulă de comandamentul militar rusesc de la Tiraspol. Cei care nu au decât pașapoarte rusești, vin cu avionul, prin Aeroportul Chișinău, iar autoritățile moldovene închid de cele mai deseori ochii la acest fapt.

Administrația de la Tiraspol a inițiat împotriva lui Rjavitin un dosar penal pentru „divulgarea secretului de stat”, confirmând astfel, fără să vrea, informațiile sale cu privire la majorarea contigentului de militari ruși dislocați în Transnistria până la 10 mii de persoane, în timp ce conform datelor oficiale numărul acestora ar fi de aproximativ 1400.

 

Sursa: http://www.deschide.md/ro/news/social/19588/%C3%8Enc%C4%83-3-militari-ru%C8%99i-au-f%C4%83cut-cale-%C3%AEntoars%C4%83-de-pe-Aeroportul-Chi%C8%99in%C4%83u.htm