29.08.2014: Ambasadorul OSCE îndeamnă Tiraspolul să participe la negocierile în formatul 5+2

OSCE va încerca să convingă Tiraspolul să participe la negocierile în formatul “5+2”, programate să aibă loc între 11 şi 12 septembrie, la Viena. Anunţul a fost făcut de reprezentantul special al președintelui OSCE, Radojko Bogojević, după întrevederea de astăzi cu vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov.

Ambasadorul OSCE a declarat că nu mai poate permite amânarea negocierilor.

“Din păcate, negocierile au fost amânate deja de două ori în acest an, în aprilie şi iulie. Depunem efort ca aceste negocieri să continue şi încercăm să convingem părţile şi partenerii să participe”, a declarat ambasadorul OSCE, Radojko Bogojević.

Potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, Eugen Carpov, problemele dintre cele două maluri ale Nistrului pot fi depăşite doar prin dialog.

“Noi vrem să separăm orice suprapuneri şi interferenţe dintre procesul de negocieri şi alte acţiuni care se întreprind, procesul de negocieri are logica sa. Amânarea rundelor de negocieri este doar tărăgănarea identificării soluţiilor”, a declarat Eugen Carpov. 

Negociatorii din partea Tiraspolului în problema transnistreană au anunţat că ar putea boicota discuţiile de la Viena din septembrie. Motivul invocat de aceştia ar fi dosarele penale deschise pe numele mai multor funcţionari din regiune de către autorităţile de la Chişinău.

Ambasadorul OSCE şi vicepremierul pentru Reintegrare au mai discutat despre problema accesului fermierilor din Dubăsari la propriile terenuri agricole, aflate pe traseul Tiraspol-Camenca. Un alt subiect a vizat situaţia şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

 

Sursa: http://www.publika.md/ambasadorul-osce-indeamna-tiraspolul-sa-participe-la-negocierile-in-formatul-5-2_2066721.html