29.07.2014: Chișinău, Tiraspol și Moscova, reuniți de Ziua Pacificatorului

Tradiţional, în ajunul Zilei Pacificatorului, Comisia Unificată de Control a organizat şi anul acesta un eveniment de amploare la Tighina.  

Concert, exerciţii militare, diplome – o adevărată sărbătoare în zona de securitate, cu participarea delegaţilor de la Tiraspol, Moscova şi Chişinău.

Asta deşi, de mai mulţi ani, autorităţile Republicii Moldova pledează pentru eliminarea actualului format militar de pacificare pe Nistru şi înlocuirea acestuia cu o misiune civilă internaţională.     

Cei care au luptat pe Nistru pentru a apăra independenţa şi integritatea Republicii Moldova consideră că reprezentanţii Chişinăului nu ar trebui să sărbătorească astăzi alături de cei cu care ţara a luptat în 1992. 

Potrivit formatului stabilit în 1992, ca o condiţie din partea Rusiei pentru încetarea focului, din forţele de pacificare pe Nistru fac parte aproximativ 400 de militari ruşi, circa 500 de soldaţi de la Tiraspol şi 400 de pacificatori delegaţi de Chişinău.  

15 puncte de control sunt instalate în mai multe sectoare din zona de securitate. La unul dintre aceste posturi, pe 1 ianuarie 2012, un militar rus l-a împuşcat mortal pe un tânăr moldovean în vârstă de 18 ani, care locuia în apropiere. Soldatul a fugit în Rusia, unde a fost absolvit de orice vină, iar autorităţile au început să abordeze mai des necesitatea modificării formatului misiunii de pacificare. 

 

Sursa: http://www.jurnal.md/ro/news/chi-inau-tiraspol-i-moscova-reuni-i-de-ziua-pacificatorului-1174048/