29.03.2014: Situaţia din Transnistria, discutată de Putin şi Obama. Ce spune liderul de la Kremlin despre regiunea din stânga Nistrului

Criza din Ucraina, dar şi situaţia din Transnistria, au fost subiectul unei discuţii telefonice între Washington şi Kremlin. Vladimir Putin l-a sunat pe Barack Obama cu care a vorbit despre stabilizarea situaţiei în regiune pe căi diplomatice. SUA nu au ezitat să avertizeze despre consecinţe grave, dacă Rusia va interveni în estul Ucrainei.

În urma discuţiei telefonice care a durat aproximativ o oră, Casa Albă şi Kremlinul au venit fiecare cu propriul comunicat. Potrivit Washingtonului, cei doi preşedinţi au convenit ca minştri de externe ai Rusiei şi SUA să se întâlnească în curând pentru a discuta următorii paşi, în vederea unei soluţii diplomatice la criza ucraineană, propusă de America. De-asemenea, Barack Obama şi-a exprimat îngrijorarea privind mobilizarea trupelor ruseşti la frontiera cu Ucrainei. Anterior, el a cerut Rusiei să înceteze acţiunile de intimidare a Kievului şi să reducă numărul trupelor din estul fostei republici sovietice.

“Ar putea fi un plan de intimidare a Ucrainei sau ar putea însemna că Rusia are anumite planuri”, a declarat Obama.

De cealaltă parte, Kremlinul susţine că Vladimir Putin a sugerat în timpul conversaţiei telefonice, examinarea unor posibile măsuri pe care comunitatea internaţională le poate întreprinde pentru stabilizarea situaţiei din Ucraina.

De asemenea, Putin s-a referit şi la Transnstria. Potrivit lui,regiunea din stânga Nistrului se confruntă cu o blocadă, fapt ce complică activităţile economice şi comerciale, condiţiile de viaţă ale localnicilor şi împiedică libera circulaţie a acestora.

Între timp, şi secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, a declarat că Putin i-a dat asigurări că nu va invada estul şi sudul Ucrainei.

 

Sursa: http://www.publika.md/situatia-din-transnistria–discutata-de-putin-si-obama–ce-spune-liderul-de-la-kremlin-despre–regiunea-din-stanga-nistrului_1863671.html