29.04.2014: Gubarev: Retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria va fi posibilă după reglementarea politică

Retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria va fi posibilă doar după ce părțile participante la formatul de negocieri „5 +2” vor ajunge la un acord politic. Declarația în acest sens a fost făcută într-un interviu pentru Itar-Tass de reprezentantul special al Ministerului rus de Externe pentru problema transnistreană, Serghei Gubarev, transmite UNIMEDIA.

„Operațiunea de menținere a păcii nu este un subiect al negocierilor în formatul „5+2”. Mandatul Consultărilor permanente privind subiecte politice în cadrul negocierilor cu privire la reglementarea transnistreană este formulat și confirmat în principiile și procedurile de desfășurare a procesului de negocieri adoptat acum doi ani la Viena. În acest document nu se vorbește despre operațiunea de menținere a păcii”, a declarat Gubarev.

În ceea ce ține de solicitările Occidentului de a transforma operațiunea de menținere a păcii într-o misiune de garantare a păcii, reprezentantul Federației Ruse a atras atenția asupra faptului că termenul de „garantare a păcii” presupune existența „unui acord politic pe care această misiune trebuie să garanteze”. „Pe motiv că nicio decizie politică nu a fost luată, mandatul operațiunii de menținere a păcii nu este epuizat. Suntem gata să începem reformatarea operațiunii de pacificare, doar după ce se va ajunge la un acord politic între părți”, a mai spus Gubarev.

Potrivit oficialului rus, să ia decizii cu privire la operațiunea de menținere a păcii „sunt autorizate doar părțile care au inițiat formatul de negocieri și anume Rusia, Moldova, Transnistria și Ucraina.

 

Sursa: http://unimedia.info/stiri/gubarev-retragerea-pacificatorilor-rusi-din-transnistria-va-fi-posibila-dupa-reglementarea-politica-75703.html