29.02.2016: Iniţativă în legislativul de la Tiraspol. În regiune ar putea apărea gărzi populare

Forțele de securitate transnistrene vor să atragă localnicii pentru colaborare. În regiune ar putea să apară oficial şi o gardă populară, care va îndeplini ordinele miliţiei. Iniţiativa, care a fost deja înregistrată în Sovietul Suprem de la Tiraspol, a stârnit îngrijorarea apărătorilor drepturilor omului.

Potrivit proiectului, garda populară şi persoanele fizice, care vor coopera cu miliţia din regiune, vor efectua o pregătire specială pentru a asigura ordinea publică și pentru a preveni criminalitatea. Documentul prevede ca aceste persoane să fie remunerate.

Mulți dintre localnicii din stânga Nistrului sunt sceptici cu privire la această inițiativă.

Sunt însă şi unii care cred că garda populară va contribui la menţinerea ordinii publice.

Apărătorii drepturilor omului sunt îngrijoraţi, deoarece proiectul prevede posibilitatea aplicării forței fizice.

“Membrii acestei gărzi vor primi dreptul de a folosi forţa fizică în priovinţa celor care, în opinia lor, încălcă ordinea publică. Este o dovadă a temerii administraţiei locale şi o tendinţă de a preveni orice întrunire paşnică”, a spus juristul asociaţiei Promo-Lex Alexandr Zubco. 

Gardienii vor purta uniforme speciale şi vor avea legitimaţii. Proiectul va fi susţinut din fondurile autorităţilor loc ale, dar nu este clar deocamdată care vor fi costurile exacte.

 

 

Sursa: http://www.publika.md/initativa-in-legislativul-de-la-tiraspol-in-regiune-ar-putea-aparea-garzi-populare_2546541.html