29.02.2016: ​AUTORITĂȚILE DIN TRANSNISTRIA VOR FACE TOT POSIBILUL PENTRU A MENȚINE EXPORTUL DE RESURSE ENERGETICE ÎN MOLDOVA

Autoritățile din Transnistria sunt îngrijorate de posibila concurență venită din partea Ucrainei în ceea ce privește furnizarea de resurse energetice în Moldova și sunt dispuse să facă tot posibilul pentru a menține exportul.

Potrivit agenției ”INFOTAG” cu referire la site-ul Cabinetului de Miniștri de la Tiraspol, acestei chestiuni i-a fost dedicată o ședință specială a Guvernului, desfășurată la finele săptămânii trecute.

Participanții la ședință au discutat ”mecanismul de menținere a livrării energiei electrice la export în Moldova în condițiile unei posibile concurențe din partea furnizorilor ucraineni”, având în vedere că exportul de energie electrică aduce cele mai mari venituri în bugetul regiunii.

Până în anul 2016 Ucraina asigura în jur de jumătate din necesitățile de energie electrică din Moldova, însă din 28 noiembrie 2014 practic a încetat furnizările din cauza deficitului pe piața internă generat de insuficiența de cărbune în legătură cu conflictul din Donbas.

În aceste condiții, principalul furnizor de energie electrică în Moldova a devenit „CERS Moldovenească” de la Cuciurgan, care, împreună cu compania Energocapital a devenit, după rezultatele anului 2015, cel mai mare contribuabil al Autoproclamatei RMN cu 361,8 mil. ruble ($32,6 mil.) – cu 64,2% mai mult decât în 2014.

La finele lunii martie, expiră contractele acestora de furnizare a energiei electrice în Moldova. Ucraina deja și-a exprimat disponibilitatea de a relua exportul în RM. Prin urmare, în cadrul viitoarei licitații, va învinge compania care va propune cel mai mic preț. Termenul de depunere a dosarelor pentru licitație expiră la mijlocul lunii martie.

În prezent, Centrala de la Cuciurgan livrează energie electrică în Moldova la prețul de $0,68 pentru 1 kWt/oră. Prețul este menținut pe parcursul a doi ani, în pofida faptului că a fost redus prețul pentru gaz, acesta constituind principalul combustibil în cadrul Centralei. Proprietarul Centralei este ”INTER RAO” din Rusia.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/219191/