29.01.2014: Viceprim-ministrul Eugen Carpov a avut o întrevedere cu Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Gabriel Lazurcă

Viceprim-ministrul pentru reintegrare Eugen Carpov a avut în această dimineaţă o întrevedere cu E.S. Marius Gabriel Lazurcă, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii oficialii au abordat ultimele evoluţii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, inclusiv principalele aspecte din dialogul Chişinău-Tiraspol. În acest sens, a fost trecută în revistă recenta întrevedere dintre reprezentanţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului şi au fost discutate rezultatele vizitei în Republica Moldova a reprezentantului special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE Radojko Bogojevic. Totodată, Viceprim-ministrul a subliniat necesitatea menţinerii dialogului cu toţi partenerii implicaţi în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Un subiect aparte în cadrul discuţiilor l-a constituit situaţia şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană. Interlocutorii au subliniat inadmisibilitatea exercitării presiunilor asupra acestor instituţii de învăţământ şi a obstrucţionării procesului instructiv. Totodată, Eugen Carpov a reiterat poziţia că problemele stringente legate de şcolile moldoveneşti trebuie să fie puse în discuţie în cadrul formatelor existente, inclusiv în cadrul grupurilor sectoriale de lucru pentru educaţie de la Chişinău şi Tiraspol. În acest sens, Viceprim-ministrul pentru reintegrare a menţionat că urmare a înţelegerilor cu Tiraspolul, s-a convenit crearea unui mecanism pentru rezolvarea problemelor tehnice cu care se confruntă instituţiile de învăţământ respective.

La finalul discuţiei, Eugen Carpov a subliniat că Republica Moldova mizează pe activizarea şi sprijinul partenerilor externi în direcţia soluţionării problemei transnistrene. În context, Viceprim-ministrul a exprimat gratitudine pentru suportul României acordat ţării noastre, accentuând că menţinerea unui dialog activ cu autorităţile de la Bucureşti este importantă pentru procesul de reglementare a diferendului transnistrean, dar şi pentru parcursul de integrare europeană a ţării noastre.

La rândul său, E.S. Marius Gabriel Lazurcă a reiterat disponibilitatea României de a oferi suport şi în continuare procesului de integrare a Republicii Moldova în comunitatea statelor-membre ale Uniunii Europene, inclusiv prin sporirea climatului de încredere dintre Chişinău şi Tiraspol.

Biroul pentru reintegrare