28.11.2016: ÎN TRANSNISTRIA A FOST INTRODUSĂ RĂSPUNDEREA PENALĂ PENTRU FRAUDAREA ALEGERILOR

„Împiedicarea exercitării libere de către cetăţeni a drepturilor sale electorale, influenţarea în orice formă a alegătorului, inclusiv prin impunerea de a vota pentru un candidat concret, solicitarea de a confirma cu imagini foto sau video rezultatele votării pentru un candidat concret, precum şi obstrucţionarea activităţii comisiilor electorale” va fi sancţionată în Transnistria cu răspundere penală.

Potrivit agenţiei INFOTAG, acestea sunt amendamentele la legislaţie, adoptate de deputaţi şi semnate de liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, cu două săptămâni până la alegerile prezidenţiale din 11 decembrie.

În adresarea sa tradiţională către cetăţenii Transnistriei, pe care în ultimul timp Şevciuk o face la radio şi televiziune în fiecare seară de vineri, el a spus că „este vorba de privaţiune de libertate pentru astfel de încălcări”.

„Totodată, a fost întărită răspunderea penală pentru încălcarea legii de către membrii comisiilor electorale. Pentru fraudarea alegerilor sub orice formă – fie întocmirea intenţionat greşită a procesului-verbal, fie schimbarea buletinelor de vot valabile şi altele – se prevede privaţiune de libertate pe un termen de la 7 la 15 ani. În acelaşi timp, cetăţenii care au greşit, dar care s-au adresat de bună voie şi la timp la organele de drept şi au ajutat la prevenirea încălcărilor ulterioare vor fi scutiţi de pedeapsă”, a promis el.

Şevciuk a îndemnat organele de drept şi comunitatea judecătorească „să asigure transparenţa alegerilor”.

„Dacă colaboratorii organelor de drept, judecătorii vor închide ochii la încălcarea legislaţiei electorale, atunci poporul ar putea califica acest lucru drept trădare. Acest fapt, la rândul său, de asemenea, se pedepseşte prin lege”, a spus el, precizând că „a dispus deja organelor de forţă să purceadă la colectarea informaţiilor operative despre tentativele de mituire a reprezentanţilor comisiilor electorale, organelor de drept, comunităţii judecătoreşti şi a alegătorilor”.

El a mai îndemnat locuitorii Transnistriei „să nu se teamă şi să nu-i susţină pe cei care încearcă cu forţa fricii să ajungă la guvernare, ci să comunice organelor de drept despre cazurile de presiune, ameninţări şi şantaj”.

După cum a informat anterior INFOTAG, în Transnistria a fost pornită o luptă fără precedent pentru funcţia de preşedinte. La acest fotoliu pretind şapte candidaţi, dar lupta principală se dă între Evghenii Şevciuk, care vrea să-şi continue mandatul de preşedinte pentru încă cinci ani, şi preşedintele Sovietului Suprem, Vadim Krasnoselski. Primul îl acuză pe al doilea de protejarea intereselor celei mai mari companii, „Sheriff”, iar Krasnoselski îl acuză pe Şevciuk de furtul banilor publici şi aducerea republicii în stare de criză.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/235630/