28.11.2014: AMENINŢĂRI în stânga Nistrului! Anunţul KGB-iştilor de la Tiraspol pentru toţi cetăţenii moldoveni

Comitetul pentru Securitate de la Tiraspol face presiuni asupra cetăţenilor moldoveni, care locuiesc în stânga Nistrului. Angajații securității merg pe la casele oamenilor şi le recomandă insistent să nu participe la alegerile din 30 noiembrie şi sunt ameninţaţi cu disponibilizări.

Locuitorii de pe malul stâng al Nistrului refuză să vorbească despre aceste acţiuni în faţa camerelor, de frică să nu fie persecutaţi. Juriştii organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului “Promo-LEX” spun însă că primesc tot mai multe sesizări de la oamenii de pe malul stâng.

Majoritatea provin de la oamenii din Corjova, care lucrează la Dubăsari.

“Putem vorbi despre încălcarea dreptului la vot. Dacă vor fi reţineri, presiuni şi interdicţie de părăsire a localităţii în ziua alegerilor, aceasta se va interpreta ca violarea dreptului la libera circulaţie. Aceasta este politica Tiraspolului. Ei consideră că altfel vor pierde controlul asupra situaţiei”, a spus Alexandru Zubco, jurist la Asociaţia Promo-LEX. 

În acelaşi timp, reprezentanţii poliţiei raionului Dubăsari spun că serviciile de securitate ale Tiraspolului şi-au intensificat activitatea la posturile interne de control.

“Toate acestea se fac cu intenţie în ajunul alegerilor din 30 noiembrie. La fiecare post intern în regiunea transnistreană stau persoane în uniforme ale aşa-numitului Serviciu vamal. De fapt, sunt angajaţi KGB”, a comentat şeful Inspectoratului de Poliţie al raionului Dubăsari, Vitali Gabovschi. 

Şeful Biroului pentru Reintegrare, George Bălan, consideră că, prin aceste acţiuni,Tiraspolul vrea să-i intimideze pe locuitorii satelor din zona de securitate.

El promite însă că locuitorii regiunii vor putea vota la alegerile de duminică: “În aceasta zi vom depune eforturi să asigurăm libertatea de deplasare ca oamenii să poată trece prin posturile de control la graniţa administrativă. De asemenea, vom încerca să asigurăm accesul la secţiile de votare locuitorilor din Corjova, care vor vota la Cocieri”.

Locuitorii de pe malul stâng al Nistrului vor putea vota în ziua de 30 noiembriela cele 26 de secţii de votare deschise pe malul drept. Este vorba despre secțiile de la Chişinău, Bălţi, Cahul, dar şi din unele sate din șapte raioane.

În regiunea transnistreană locuiesc 250 de mii de cetăţeni moldoveni cu drept de vot.

 

Sursa: http://www.publika.md/amenintari-in-stanga-nistrului-anuntul-kgb-istilor-de-la-tiraspol-pentru-toti-cetatenii-moldoveni_2170211.html