28.10.2016: Chișinăul și Kievul pregătesc un culoar verde pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria

Chișinăul și Kievul pregătesc un culoar verde pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria

FOTO: Anatol Șalaru și Stepan Poltorak

 

Republica Moldova și Ucraina sunt pregătite să ofere coridor verde pentru retragerea armamentului și militarilor care staționează ilegal în regiunea transnistreană. Acest culoar poate fi realizat pe cale terestră, traversând teritoriul ucrainean, pe cale aeriană, folosind aeroportul de la Mărculești, și chiar pe cale maritimă, prin intermediul portului Giurgiulești.Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, se va întâlni în curând cu omologul său ucrainean, Stepan Poltorak, pentru a discuta detalii cu privire la crearea unui coridor verde pentru retragerea armamentului rus de pe teritoriul Republicii Moldova. „Vreau să vă spun un lucru în premieră. Am o relație foarte bună cu ministrul Apărării din Ucraina, Stepan Poltorak. Ne-am întâlnit de multe ori, discutăm. Urmează în curând să mai avem încă o întâlnire cu ministrul ucrainean pentru a definitiva procedura, coridorul verde. Putem avansa în aceste negocieri și trebuie să demontăm toate argumentele rușilor”, a declarat Anatol Șalaru în cadrul unui interviu pentru Publika TV.

Anatol Șalaru a făcut referire la declarațiile lui Serghei Gubarev, ambasadorul cu misiuni speciale pentru negocieri în formatul 5+2. Gubarev a spus că Rusia nu-și retrage armamentul din Colbasna, deoarece Ucraina nu va permite tranzitarea armamentului pe teritoriul său.

„Acum am inițiat negocieri cu partea ucraineană. Noi putem organiza un coridor verde prin teritoriul Ucrainei, pentru ca Rusia să-și retragă tot armamentul și toți militarii din Transnistria”, a spus Șalaru.

Șalaru a vorbit despre trei posibilități de retragere a armamentului: pe cale terestră (prin tranzitarea teritoriului ucrainaean); pe cale aeriană (prin aeroportul de la Mărculești) și pe cale maritimă (prin intermediul portului Giurgiulești). „Noi le asigurăm toate condițiile, numai să vrea!”, a declarat Șalaru.

Ministrul Apărării a mai subliniat că Grupului Operativ al Trupelor Ruse are un contingent de 1200 de militari, mai puțin cu 1000, dintre care doar 500-600 sunt ostași profesioniști. De fapt, Federația Rusă a recurs la o șmecherie și a schimbat trupele de pacificatori, care au venit oficial în Republica Moldova, cu trupele GOTR. Astfel, s-a putut realiza rotația militarilor ruși. La rotație a contribuit și recrutarea populației transnistrene.

Sursa: http://www.deschide.md/ro/stiri/politic/2403/Chi%C8%99in%C4%83ul-%C8%99i-Kievul-preg%C4%83tesc-un-culoar-verde-pentru-retragerea-trupelor-ruse-din-Transnistria.htm