28.09.2016: Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a avut o întrevedere cu Reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean

Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a avut pe 27 septembrie curent, o întrevedere cu Reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, E.S. Cord Meier-Klodt. Diplomatul german a fost însoţit de către Ambasadorul Michael Scanlan, Şeful Misiunii OSCE în Moldova.

Discuţiile s-au concentrat pe tematica reglementării transnistrene. Oficialii au vorbit despre următorii pași spre avansarea procesului, inclusiv importanţa negocierilor regulate în formatul “1+1” şi a activităţii eficiente în cadrul grupurilor de lucru.

Vicepremierul a relatat despre evoluţiile înregistrate în cursul anului 2016 în procesul de negocieri, urmare a Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri “5+2”) şi a conferinţei anuale ,,Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean” – evenimente ce au avut loc în vara curentă, la Berlin şi Bad Reichenhall, Germania.

În context, a fost relevată activitatea grupurilor de lucru în domeniile ocrotirii mediului, educaţiei, telecomunicaţiilor, fiind accentuată, concomitent, necesitatea sporirii interacţiunii în cadrul tuturor grupurilor sectoriale de lucru, pentru o abordare constructivă a întregului spectru de probleme ce vizează între altele, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în regiune, protecţia socială, menţinerea stabilităţii în Zona de securitate etc.

Gh. Bălan a asigurat interlocutorii că, autorităţile moldoveneşti vor sprijini în continuare locuitorii din Transnistria şi vor întreprinde acţiuni concrete în vederea extinderii pe întreg teritoriul Republicii Moldova a spaţiilor unice, implementării proiectelor cu impact social pentru populaţie, menite să consolideze încrederea între cele două maluri ale Nistrului.

Totodată, Viceprim-ministrul s-a arătat preocupat de aplicațiile militare organizate de aşa numitele structuri de forţă de la Tiraspol în comun cu Grupul Operativ al trupelor ruse în regiunea transnistreană, calficându-le drept acţiuni provocatoare ce subminează mecanismele existente de menţinere a păcii şi incompatibile cu logica procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană.

La rîndul său, Ambasadorul Cord Meier-Klodt a salutat intenţia Chișinăului de a elabora statutul juridic special pentru regiunea transnistreană. De asemenea, Ambasadorul a îndemnat autoritățile de la Chișinău să continue eforturile în vederea consolidării capacităților instituționale pe domeniul reintegrării și să persevereze în implementarea Protocolului de la Berlin, semnat în cadrul negocierilor în formatul “5+2” din luna iunie curent.

La finalul întrevederii Viceprim-ministrul a remarcat aportul însemnat al Președinţiei germane a OSCE la avansarea procesului de negocieri în problema reglementării transnistrene şi a exprimat mulţumiri E.S. Dlui Cord Meier-Klodt.

Sursa: https://www.facebook.com/Biroul-pentru-Reintegrare-1399244030299700/?fref=ts