28.09.2014: SONDAJ: Moldovenii sunt sceptici în privinţa reglementării conflictului transnistrean

Moldovenii sunt sceptici în privinţa reglementării conflictului transnistrean.Doar trei din 10 oameni consideră că problema va fi rezolvată. În acelaşi timp, 7 din 10 moldoveni susţin că diferendul prezintă un pericol pentru securitatea ţării. Sunt datele unui sondaj realizat de CBS-AXA, la comanda Asociaţiei pentru Politică Externă, şi prezentat în cadrul unei conferinţe dedicate consolidării încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului. 

36 la sută dintre persoanele intervievate sunt optimiste şi spun că problema transnistreană va fi rezolvată, iar 31 la sută consideră imposibilă soluționarea acestui conflict.

De asemenea, fiecare al cincilea moldovean susţine că diferendul transnistrean nu va fi soluţionat niciodată şi doar 17 la sută cred că acest lucru va fi posibil peste cinci ani. Pe de altă parte, 86 la sută dintre cei chestionaţi spun că regiunea transnistreană trebuie să rămână în componenţa Moldovei, iar nouă la sută se opun acestui lucru.

Sondajul mai arată că 68 la sută dintre moldoveni consideră că acest conflict prezintă un pericol pentru securitatea ţării. Totodată, doar 19 la sută dintre participanţii la cercetare afirmă că problema transnistreană trebuie să devină direcţia prioritară a guvernării. Cei mai mulţi susţin că mai importante sunt creşterea nivelului de trai, lupta cu fenomenul corupţiei şi integrarea europeană.

Acelaşi raport arată că doar trei la sută dintre moldovenii chestionaţi suntmulţumiţi de evoluţia negocierilor în problema transnistreană, pe când 71 la sută critică acest proces.

Sondajul a fost realizat în luna mai, pe un eşantion de 1.097 de persoane, care locuiesc în dreapta Nistrului. Marja de eroare este de plus-minus trei la sută. 

 

Sursa: http://www.publika.md/sondaj-moldovenii-sunt-sceptici-in-privinta-reglementarii-conflictului-transnistrean_2100291.html