28.07.2017: Vizita lui Rogozin în Moldova – eșuată. Proteste la aeroport, interdicție de survol a spațiului aerian. FILMUL ZILEI

Dmitri Rogozin nu a ajuns în Moldova. Avionul de pe cursa Moscova – Chişinău, în care s-ar afla vicepremierul rus, a fost întors din drum după ce România nu a permis survolarea spaţiului său aerian. În cele din urmă, aeronava a aterizat la Minsk.

Zbor frânt pentru vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Demnitarul a făcut cale întoarsă, după ce România nu a permis survolarea țării de avionul în care se afla. Oficialul rus a încercat să ajungă cu o aeronavă de pe cursa Moscova-Chişinău şi a decolat la ora 10:00. Bucureştiul şi-a motivat acţiunea prin faptul că vicepremierul de la Moscova are interdicție de a intra în Uniunea Europeană. Avionul a aterizat pe aeroportul din Minsk, deoarece nu avea suficient combustibil pentru a ajunge la Moscova.

Imediat după incident, Rogozin a reacţionat pe Twitter, aşa cum o face în mod obişnuit. El a fost virulent la adresa României şi i-a numit nemernici pe cei care i-au interzis să ajungă la Chişinău. Demnitarul a avertizat autorităţile de peste Prut că vor da socoteală pentru această provocare.

Pentru presa rusă, vicepremierul rus a declarat că şi autorităţile din Ungaria au interzis aterizarea aeronavei. Rogozin a precizat că a ales să zboare cu un avion de cursă, pentru că, acum câțiva ani, când a venit la Chișinău cu o aeronavă charter, autoritățile de la București au încercat să-i oblige să aterizeze.

În cadrul unui briefing de presă, preşedintele Igor Dodon a acuzat autorităţile de la Chişinău şi Bucureşti în participarea într-un joc geopolitic murdar. De asemenea, el a precizat că va merge sâmbătă la Bender, unde se va întâlni cu liderul separatist, Vadim Krasnoseliski.

“Voi merge la Tighina. Am discuţii planificate bilaterale cu domnul Kransnoseliski. Trebuie să rezolvăm problemele care şi nouă ne trebuie, şi lor le trebuie: şcolile moldoveneşti, terenurile agricole după traseul de la Dubăsari.”

În timp ce aeronava cu Dmitri Rogozin la bord încerca să ajungă în Moldova, veteranii conflictului de la Nistru protestau faţă de participarea demnitarului la manifestările din stânga Nistrului.

“Am fost umiliţi de către Rogozin, de către aşa zisul Preşedinte, Gubernatorul Basarabiei numit de poarta muscălească. Avem o sarcină să păzim frontiera de stat ca duşmanii ţării să nu intre în ţară.”

“El a luptat contra noastră şi a ucis oameni, băieţi de-ai noştri. Noi vrem să fim ţară independentă, să fie Europa şi gata.”

“Vom fi întotdeauna bucuroşi să primim turişti ruşi, dar ei nu trebuie să ne considere robii lor. Să vină în Moldova nu ca pe teritoriul lor, dar să ne perceapă ca pe o ţară independentă și să ne respecte.”

Ieri seara, deputatului rus Pavel Şperov şi unui grup de artişti de la Moscova le-a fost interzisă intrarea în Moldova. Interpreţii şi demnitarul au fost întorşi acasă, chiar de pe Aeroportul din Chişinău. Ei urmau să participe la Bender la ceremonia dedicată celor 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii la Nistru, organizată de separatişti. Ambasada Rusiei la Chişinău a transmis că încearcă să clarifice această situaţie.

Reprezentanţii societăţii civile au semnat o petiţie prin care cere autorităţilor de la Chişinău să-l declare pe Dmitri Rogozin indezirabil în Moldova. Ei sunt revoltați de ultimele declaraţii ale vicepremierului de la Moscova și se arată îngrijoraţi de exercițiile militare în stânga Nistrului. Totodată, experţii spun că acțiunile autorităţilor separatiste sunt susţinute în mod deschis de cele ruse. 

Reprezentanţii societăţii civile îl numesc pe Rogozin sponsor al separatismului din Moldova şi spun că vizitele acestuia trebuie interzise. Experţii spun că demnitarul ar fi susținătorul deschis al războiului hibrid contra cetățenilor țării noastre, iar Igor Dodon este de partea lui.

“Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, arată în calitate de partener al lui Rogozin un proiect a procesului de distrugere a Statului Republica Moldova şi nu în calitate de Preşedinte a Republicii Moldova”,a aspus analistul politic, Oazu Nantoi.

În petiția online adresată autorităţilor Republicii Moldova, autorii spun că Rogozin se numără printre cei care au luptat de partea trupelor separatiste.

“La moment nouă ni se spune că noi suntem agresorii, nouă ni se spune că noi suntem vinovaţii, dar eu nu vreau să vorbesc de toate ce am văzut eu, ce au văzut colegii noştri şi care a fost comportamentul acelor cazaci şi a celor Rogozini în anul 1992“, a afirmat fostul ministru al Apărării Republicii Modova, Vitalie Marinuță.

Experţii mai cer autorităților de la Chişinău să se abțină de la orice acțiuni de celebrare a celor 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii la Nistru.

“Republica Moldova trebuie să îşi dezvolte legi care protejează interesul cetăţeanului şi interesul public al cetăţenilor din Republica Moldova. Şi doi, autorităţile Republicii Moldova trebuie să depuie toate eforturile ca aceste legislaţii în favoarea cetăţenilor sunt respectate”, a spus politicianul Veaceslav Ioniță.

Petiţia a fost înaintată acum patru zile şi a adunat aproape 1700 de semnături.

Actualul vicepremier al Rusiei Dmitri Rogozin a luptat cu arma în mână în 1992 alături de separatiștii de la Tiraspol. O confirmă chiar politicianul rus în cartea sa “Duşmanul Poporului”, publicată în 2008. Tot acolo, Rogozin îi numește fasciști pe moldovenii care au luptat împotriva separatiștilor proruși.

Dmitri Rogozin povestește în cartea sa că a ajuns pentru prima dată în Transnistria în mai 1992. Ulterior, acesta s-a întors la Moscova și a adunat militari care să meargă să lupte în Războiul de la Nistru.

În iunie, actualul politician a revenit în Transnistria, în zona traseului Dubăsari-Râbnița, cu un detașament de voluntari ruși și ucraineni.

Acolo, a făcut cunoștință cu generalul Aleksandr Lebedi, comandantul armatei a 14-a, care, potrivit lui Rogozin, a avut un rol crucial în războiul de acum 25 de ani.  Demnitarul rus i-a declarat pe separatiștii proruși drept un popor glorios și acuză statele lumii că nu recunosc aşa-zisa republică moldovenească nistreană şi că îi privează pe localnici de dreptul la autodeterminare. Pe de altă parte, tot în cartea sa, Rogozin cere regiunii separatiste să treacă în componența Rusiei.

Pentru această carte, oficialul rus a fost numit fascist de către mai mulți jurnaliști din țara sa. Dmitri Rogozin este vicepremier al Rusiei din 2011. Înainte de asta, el a fost reprezentantul permanent al Moscovei la NATO.  Politicianul este un susținător aprig al conducerii de la Tiraspol, iar în trecut a fost reprezentantul Rusiei în așa-zisa republică moldovenească nistreană.

Sursa: http://www.publika.md/vizita-lui-rogozin-in-moldova—esuata-proteste-la-aeroport-interdictie-de-survol-a-spatiului-aerian-filmul-zilei_2976067.html#ixzz4o9RenTGf