28.07.2015: Tiraspolul vorbește DESCHIS despre un nou RĂZBOI pe Nistru

Șeful delegației transnistrene în Comisia Unificată de Control, Oleg Beleakov, amenință cu un nou conflict armat pe Nistru în cazul în care autoritățile moldovenești vor încerca să înlocuiască actualul format de menținere a păcii cu un contingent de pacificatori sub egida UE și OSCE.

„Partea transnistreană consideră deosebit de periculoase încercările tot mai dese din ultima perioadă ale Chișinăului de a destabiliza actualul mecanism de pacificatori de pe Nistru și de a reduce rolul Rusiei în cadrul acestuia. Mai mulți politicieni moldoveni încearcă să soluționeze problema reîntregirii prin înlocuirea contingentului de pacificatori. Analizând situația din zona de securitate, ne permitem să prognozăm o escaladare a situației de conflict în cazul unei tentative de schimbare a formatului trupelor de pacificatori. Nu este exclus niciun nou conflict armat, similar celui din 1992”, a declarat Beleakov în cadrul unui interviu acordat portalului transnistreannovostipmr.com.

Acesta și-a amintit de faptul că în 1992, odată cu începutul primelor schimburi de focuri, toți observatorii internaționali care aveau obligația de a asigura pacea în zonă și-au încheiat activitatea și au plecat, în schimb, pacificatorii ruși „au reușit să pună capăt conflictului” de îndată ce au ajuns în zonă.

 

Sursa: http://ziarulnational.md/tiraspolul-vorbeste-deschis-despre-un-nou-razboi-pe-nistru/