28.07.2014: Elevi şi profesori transnistreni la Sibiu

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a organizat săptămâna trecută şcoala de vară „Grafia latină în spaţiul cultural românesc” (21-25 iulie 2014), eveniment dedicat liceelor cu învăţământ în grafia latină din Transnistria. 

Partenerii evenimentului au fost Biroul pentru Reintegrare din Guvernul Republicii Moldova şi Asociaţia PromoLex din Chişinău, cu finanţarea DRRP.

La şcoala de vară de la Sibiu au participat 30 de elevi şi 5 profesori de la liceele teoretice „Lucian Blaga” din Tiraspol, „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoropol, „Alexandru cel Bun” din Bender, „Mihai Eminescu” din Dubăsari, „Evrika” din Râbniţa. Temele dezbătute în cadrul acestei şcoli de vară au acoperit subiecte precum: adevărata istorie a războiului de pe Nistru; stadiul şi perspectivele soluţionării conflictului transnistrean; drepturile tinerilor în regiunea de est a Republicii Moldova – dreptul la învăţământ în grafia latină; tinerii şi drepturile lor în România; cetăţean în stat democratic – valori, principii, conduită şi comportamente; învăţământul superior din România – opţiune şi oportunitate pentru absolvenţii şcolilor de grafie latină din Transnistria. Programul şcolii de vară a inclus vizite la Biserica Neagră din Braşov, Mănăstirea din Sâmbăta de Sus, Muzeul Brukenthal, Muzeul Culturii şi Civilizaţiei Populare ASTRA.
 
G.D.

 

Sursa: http://www.timpul.md/articol/elevi-si-profesori-transnistreni-la-sibiu-61752.html