28.05.2014: Guvernul a aprobat prima tranşă a Programului activităţilor de reintegrare a ţării pentru anul curent

 

COMUNICAT DE PRESĂ

28 mai 2014

Guvernul a aprobat prima tranşă a Programului activităţilor de reintegrare a ţării pentru anul curent

 

Astăzi, 28 mai 2014, în cadrul şedinţei Guvernului a fost aprobată prima tranşă a Programului activităţilor de reintegrare a ţării pe anul 2014, pentru care în acest an au fost rezervate în total 15 mil. lei.

Programul are ca scop finanţarea unor activităţi de dezvoltare şi modernizare tehnico-materială a instituţiilor educaţionale şi medicale, de întreţinere a clădirilor şi apeductelor, măsuri de protecţie socială a persoanelor în etate şi cu dizabilităţi, de iluminare a localităţilor, precum şi altor activităţi care contribuie la depăşirea consecinţelor conflictului şi la îmbunătăţirea condiţiilor de trai  pentru locuitorii din Zona de securitate.

Astfel, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.131 din 21.02.2014 „Pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de selectare şi evidenţă a proiectelor în cadrul Programului activităţilor de reintegrare a ţării” în perioada 27 februarie – 9 aprilie 2014 s-a desfăşurat concursul de selectare a proiectelor, în cadrul căruia autorităţile publice locale şi centrale au înaintat 120 de dosare pentru solicitarea finanţării. În urma concursului au fost selectate 54 proiecte şi acţiuni, care vor fi implementate pe parcursul anului curent, în 40 de localităţi ale ţării.

În cadrul primei tranşe, o atenţie deosebită a fost atrasă iniţiativelor ce vin să susţină instituţiile educaţionale, precum şi construcţia şi reabilitarea sistemelor de iluminat stradal în localităţile din Zona de securitate

Următoarea tranşă va fi aprobată în al doilea semestru al anului 2014, proiectele prioritare urmând a fi identificate şi finanţate reieşind din evoluţiile procesului de reglementare şi necesităţile stringente care vor apărea în localităţile din Zona de securitate.

Amintim că Programul activităţilor de reintegrare a ţării a demarat în anul 2011, în acest sens fiind alocate anual câte 10 mil. lei. Începând cu 2013, suma a fost majorată, atingând valoarea de 15 mil. lei. În perioada 2011-2014 în cadrul Programului activităţilor de reintegrare a ţării au fost selectate pentru a fi implementate peste 160 de proiecte şi iniţiative.

Biroul pentru reintegrare

http://reintegrare.gov.md