28.04.2015: Detalii din culisele negocierilor cu Tiraspolul la emisiunea REPLICA

Întrevederea de la Tiraspol dintre Chiril Gaburici și Evghenii Șevciuk era cât pe ce să fie anulată, din cauza incidentului cu răpirea, de către milițienii transnistreni, a două persoane din raionul Florești. Asta a mărturisit aseară, la emisiunea REPLICA, vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov.

“Era o provocare pentru noi să mergem la Tiraspol sau nu, când s-a discutat acest caz oribil, era o chestiune de onoare. Am fi putut să renunțăm. Și poziția noastră a fost clară, fermă. Nu putem să discutăm atâta timp cât se comit asemenea fapte. Cel puțin în fața noastră Evghenii Șevciuk s-a arătat nedumerit de acest lucru. Am făcut un grup de lucru chiar atunci, care s-a separat de delegația de bază. Șevciuk a fost de acord și la cererea primului ministru gaburici a fost de acord ca aceste persoane să fie retrocedate organelor de drept a republicii Moldova”, a afirmat vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov.

“Unul din factorii care influențează poziția Chișinăului este și aceea că poate prima dată în 23 de ani s-a schimbat și este factor favorabil pentru Chișinău, în condițiile în care Ucraina nu mai este atât de deschisă să se contrapuie Chișinăului și este de partea Tiraspolului. Pentru că din negocierile care au existat Chișinăul era unul la unu în fața Tiraspolului, până la evenimentele din Ucraina”, a menționat expertul în drept internațional, Vitalie Gamurari.

“Cu regret negocierile în formatul 5+2 au fost reluate în 2012 oficial, însă cu regret nu s-a ajuns să se discute problema esențială reglementarea politică a problemei transnistrene”, a spus vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov.

“În acest an și în această perioadă, nu avem cum să ne așteptăm la discuții politice, eu am impresia că Chișinăul și negociatorii, mediatorii în formatul 5+2, partenerii noștri europeni și americani sunt nevoiți să funcționeze acum pe post de doctor și de pompier, pentru a ține situația sub control în regiunea transnitreană și cred că cel mai important este acest aspect economic”, a adăugat coordonator de programe la Asociația pentru Politică Externă, Lina Grâu.

“Avem o problemă mult mai profundă în Zona de Securitate și se numește lipsa mecanismelor misiunii de pacificare”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov.

“- Să înlocuim această misiune de pacificare, există vreo șansă?

– Nu sunt foarte multe șanse, trebuie să vă spun, iarăși urmând un principiu pe care eu îl respect de a fi realist”, a adăugat vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov.

“În ce măsură Federația Rusă și acesta este aspectul realist, ar dori să renegocieze acest aspect, pentru că nu există alte două părți care ar putea să renegocieze acest aranjament, într-adevăr este o întrebare foarte dificilă”, a încheiat președintele Consiliului Național pentru Participare, Sergiu Ostaf.

 

Sursa: http://www.prime.md/rom/news/politics/item19728/