28.03.2017: Un nou milițian la funcția de Împuternicit pentru drepturile omului în Transnistria

Sovietul suprem de la Tiraspol l-a ales prin vot secret pe Veaceslav Kosinski drept reprezentant al instituției regionale ce asigură respectarea drepturilor omului în zona separatistă. Veaceslav Kosinskii este originar din regiune Jitomir, Ucraina, şi are 54 ani.

Acesta l-a substituit pe Vasile Kaliko, căruia îi expirase cele două mandate, acum un an în urmă. Atât Kaliko, cât și Kosinski sunt milițieni, începându-și cariera în organele de miliție.

Kosinski a absolvit Școală specială de miliție din Chișinău în anii 1988, după care a activat ca anchetator în Ministerul de interne al URSS timp de 2 ani. Din 1990 până în 1998 a activizat ca anchetator în miliția transnistreană, după care 5 ani a fost în funcția de judecător la Tiraspol.

Între timp a făcut studii la facultatea de drept a Universității tiraspolene. În 2009 a fost numit judecător la curtea constituțională. A fost medaliat cu mențiunea „jurist emerit al Transnistriei”, medalii pentru vitejie și credință, veteran al anchetei transnistrene, etc.

Potrivit Galinei Antiufeeva, șefa comisiei pentru drepturile omului a sovietului suprem, „..Kosinski este un bun profesionist. Împuternicitul trebuie să iubească lumea și să fie pregătit să apere drepturile și interesele lor. Aceste calități le are Kosinskii”. Menirea acestuia este de a asigura îndeplinirea priorităților stabilite de liderul regiunii Vadim Krasnoselischii, astfel încât cetățenii noștri să se simtă liberi și în siguranță.

Votarea acestei candidaturi a fost secretă, astfel încât toți cei 35 de deputați fideli liderului tiraspolean l-ar fi ales unanim. Dezbateri nu au durat. Nu se cunoaște nici care a fost și dacă ar fi fost vreo altă candidatură. Normele transnistrene nu prevăd transparența numirilor sau consultările publice pentru funcția nominalizată.

Centrul de studiere a consecințelor conflictului transnistrean.

 

Sursa: http://www.moldova.org/un-nou-militian-la-functia-de-imputernicit-pentru-drepturile-omului-transnistria/