28.02.2017: Declaraţia comună a Președintelui PPDA, Andrei Năstase, Președintelui PAS, Maia Sandu, Președintelui PLDM, Viorel Cibotaru, și a expertului în problema transnistreană, Oazu Nantoi

Cu privire la comemorarea a 25 de ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova

La 2 martie 2017 se împlinesc 25 de ani de la începutul conflictului armat de pe Nistru. În aceste zile noi îi vom comemora pe toți cei care și-au jertfit viața și sănătatea pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova, pentru bunăstarea poporului nostru și pentru libertate și democrație.

Totodată, noi, reprezentanţii partidelor politice de opoziție și ai societății civile, constatăm cu îngrijorare că actuala guvernare, prin organizarea manifestaţiilor dedicate comemorării din 2 martie, încearcă să mușamalizeze propria ignoranţă în raport cu problema integrităţii teritoriale a ţării, cu soarta locuitorilor din stânga Nistrului, în special a celor care dețin cetăţenia Republicii Moldova. Şi mai grav este că acest conflict transnistrean a devenit un business murdar comun al celor de la Chişinău şi Tiraspol.

În realitate, cei care şi-au sacrificat viaţa şi sănătatea, cele circa 25 de mii de persoane intern deplasate în urma epurărilor etnice din raioanele din stânga Nistrului sunt trădate şi date uitării.

Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: cauza principală de nesoluţionare a conflictului transnistrean este corupția, iresponsabilitatea şi incompetenţa clasei politice din Republica Moldova,  care nu este capabilă şi nu doreşte să ajungă la un consens asupra  principiilor de bază ce urmează să stea la temelia statului moldovenesc și nu este în stare să exprime o voință comună de rezistență la tentativele guvernanților de la Moscova de a menține regimul separatist din stânga Nistrului.

Actuala guvernare tratează cu dispreţ şi cinism cetăţenii Republicii Moldova de pe malul drept al Nistrului. Cu încă mai multă făţărnicie, actuala guvernare mimează preocuparea față de soarta şi drepturile oamenilor de bună credinţă din stânga Nistrului. În spatele formulelor ceţoase de tipul „statut juridic special, garantat cu certitudine” pentru regiunea de est a Republicii Moldova, asupra cărora insistă diplomaţia Federaţiei Ruse şi care sunt preluate de guvernanţii de la Chişinău, se ascunde scenariul de conservare a regimului autoritar existent în regiune şi crearea, în locul Republicii Moldova, a unui pseudo-stat nefuncţional şi „transnistrizat”.

Pe lângă „furtul miliardului”, acelaşi soi de furt nesăbuit se ascunde și în tarifele exagerate la gazul natural pentru locuitorii din dreapta Nistrului, pe când datoriile malului stâng, create premeditat şi cu complicitatea celor de la Chişinău, constituie o ameninţare directă la adresa securităţii naţionale.

Noi, reprezentanţii opoziției politice și ai societății civile, declarăm cu toată responsabilitatea: clasa politică coruptă poate distruge definitiv statul Republica Moldova  și nicidecum nu poate să asigure reîntregirea lui. Scindarea şi antagonizarea premeditată a propriilor cetăţeni de pe malul drept al Nistrului, manipularea lor prin sperietori primitive şi promovarea politicii de „spălare a creierilor” prin mass-media monopolizată conduc la o nouă fază de isterizare a scenei social-politice, la o recreare a condițiilor în care a fost posibilă declanșarea conflictului. Divide et impera – iată sloganul lui Dodon și Plahotniuc, acum în complicitate cu liderii de la Tiraspol și Moscova.

Suntem conştienţi de faptul că fiecare zi de amânare a soluţionării conflictului  transnistrean  loveşte grav  în perspectiva de existenţă a statului. Există riscuri serioase ca Republica Moldova să fie aruncată într-un conflict regional sângeros. Dacă nu vom reuși să scoatem statul din captivitate, dacă nu vom asigura o justiţie independentă şi europeană care să ducă la condamnarea celor corupți, statul Republica Moldova va fi sortit la o degradare continuă, inclusiv din cauza nesoluţionării conflictului transnistrean.

Pornind de la conștientizarea acestui fapt, considerăm imperativ ca guvernarea:

  1. Să ceară și să asigure condițiile pentru evacuarea definitivă a trupelor Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.
  2. Să elaboreze și să aplice politici justificate de asigurare a drepturilor sociale pentru participanții la restabilirea regimului constituțional, persoanele intern deplasate și victimele agresiunii separatiste împotriva Republicii Moldova.
  3. Să promoveze interesele cetățenilor Republicii Moldova în procesul de identificare a soluției de reglementare a conflictului transnistrean.

Chemăm cetăţenii Republicii Moldova la luciditate, la conştientizarea gravităţii situaţiei, la mobilizare, solidarizare şi consolidare în jurul forţelor politice capabile să lupte până la capăt pentru demnitate, libertate, adevăr şi pentru o țară reîntregită.

28 februarie 2017

 

Sursa: http://unpaspentru.md/2017-declaratia-comuna/