27.09.2014: UE acordă bani pentru infrastructura de pe malurile Nistrului. Tiraspolul refuză să accepte mâna de ajutor

Uniunea Europeană depune eforturi pentru reîntregirea teritorială a Moldovei.  UE va acorda, în următorii patru ani, alte 28 de milioane de euro pentru consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Banii vor fi investiţi în dezvoltarea localităţilor din zona de securitate.

Printre proiectele realizate până acum se numără reparaţia drumurilor, grădiniţelor şi construcţia centrelor de sănătate. Potrivit autorităţilor de la Chişinău, deseori, administraţia separatistă respinge proiectele europene în favoarea celor finanţate de Rusia. 

“Au existat finanţări, granturi, din partea donatorilor internaţionali, începând de la investiţii în drumuri şi s-au dus negocieri cu părere de rău Tiraspolul a refuzat, iar o parte din bani Moldova i-a pierdut”, explică şeful Biroului pentru Reintegrare, George Balan. 

De cealaltă parte, Tiraspolul confirmă că problema este de ordin politic. 

“Există un blocaj politic, pe care nu-l pot depăşi nici funcţionarii din stânga, nici cei din dreapta Nistrului. Îmi este greu să-mi imaginez cum în stânga Nistrului ar putea fi implementat proiectul UE de susţinere a Biroului pentru Reintegrare”, consideră fostul negociator politic din partea Tiraspolului, Vladimir Iastrebceak.

Şeful Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tappiola, susţine că proiectele europene au menirea să reunească ţara, nicidecum să o dezbine: “Moldova a ales calea europeană de dezvoltare. Şi, de fapt, într-un anumit fel, Transnistria a ales o cale similară. Cel puţin la nivel practic, poate nu şi la nivel oficial. Peste 50 la sută din mărfurile din regiunea transnistreană ajung pe malul drept al Nistrului şi în Uniunea Europeană.”

Programul european de consolidare a încrederii a fost lansat în 2012 şi s-a încheiat în acest an. Bugetul iniţial a fost de 13 milioane de euro.

 

Sursa: http://www.publika.md/ue-acorda-bani-pentru-infrastructura-de-pe-malurile-nistrului–tiraspolul-refuza-sa-accepte-mana-de-ajutor_2099611.html