27.07.2016: PREŞEDINTELE OSCE S-A PRONUNŢAT PENTRU INTEGRITATEA TERITORIALĂ A MOLDOVEI CU STATUT SPECIAL PENTRU RMN

„Sarcinile reglementării transnistrene rămân aceleaşi: restabilirea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Moldovei cu conferirea unui statut special Transnistriei”. Despre aceasta a declarat la finele vizitei în Moldova Preşedintele OSCE, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.

Conform comunicatului OSCE, citat de agenţia „INFOTAG”, diplomatul a subliniat că succesul în procesul de reglementare „în mare parte depinde de fermitatea părţilor de a obţine progres pentru binele poporului”.

„Din partea noastră noi vom depune eforturi considerabile pentru a stimula negocierile în formatul „5+2”, ajuns în impas. Şi sperăm că reuniunea în acest format de la începutul lunii iunie, la Berlin, va avea o continuare eficientă. Pentru aceasta este necesar de a executa operativ sarcinile prevăzute în protocolul de la sfârşitul reuniunii”, a spus dl Steinmeier.

Potrivit spuselor sale, „în calitate de prim pas trebuie soluţionate problemele practice, pentru consolidarea încrederii între părţi, necesară pentru măsurile de lungă durată”. Drept exemple de acţiuni care ar putea contribui la sporirea încrederii, Preşedintele OSCE a numit interconectarea reţelelor de telecomunicaţii de pe ambele maluri ale Nistrului, apostilarea diplomelor transnistrene de studii, coordonarea plăcuţelor de înmatriculare pentru automobilele transnistrene.

În cadrul vizitei preşedintele OSCE s-a deplasat şi la Tiraspol, însă întrevederea cu preşedintele autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, nu a avut loc din motive de sănătate a celui din urmă.

Dl Steinmeier a fost primit de preşedintele Sovietului Suprem, Vadim Krasnoselschi, şi şeful Guvernului, Pavel Procudin. La întrevederi s-au discutat subiecte ce ţin de reluarea procesului de negocieri în formatul „5+2”, precum şi perspectivele de participare a legislativelor din Transnistria şi Moldova la procesul de reglementare.

Reprezentanţii regiunii sunt de părere că cea mai actuală problemă este „blocarea importului în Transnistria pe cale feroviară” şi au cerut sprijin în soluţionare acesteia, inclusiv prin organizarea „unei reuniuni extraordinare în formatul „5+2”.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/228515/