27.06.2017: Soluționarea conflictului transnistrean și problema contrabandei, stabilite drept obiective de bază în cadrul Reuniunii EUBAM de la Odesa

Problema contrabandei și reintegrării statului a fost discutată în cadrul celei de-a 28-a Reuniune a Consiliului Consultativ al Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Republica Moldova şi Ucraina (EUBAM) desfășurată, astăzi, la Odesa.

În cadrul celei de-a 28-a Reuniuni a Consiliului Consultativ a fost prezentat Raportul de implementare a Planului de Acţiuni al Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră pentru anii 2016-2017, progresele înregistrate în stabilirea controlului comun, adoptarea reformelor în domeniul vamal, prin elaborarea noului Cod Vamal în Republica Moldova, instituționalizarea controalelor bazate pe analizarea riscurilor, punerea în aplicare a obligațiilor ZLSAC în Republica Moldova şi în Ucraina.

Cu referire la prelungirea mandatului EUBAM după data de 30 noiembrie 2017, părţile au stabilit în calitate de principale obiective de activitate ale Misiunii: contribuirea la soluţionarea conflictului transnistrean, în special prin măsurile de creştere a încrederii, implementarea deplină a politicii de Management Integrat al Frontierei şi acordarea asistenţei pentru combaterea criminalității transfrontaliere.

În acest context, şeful delegaţiei moldoveneşti Daniela Morari a apreciat înalt activitatea EUBAM şi îndeosebi, contribuția acesteia în sprijinirea realizării de către Republica Moldova a prevederilor Acordului de Asociere.

La ziua de azi, ambele state au condiţii de călătorie fără vize în UE, au semnate Acorduri de Asociere, au implementate strategii de management integrat al frontierelor, au servicii de frontieră reformate, care în mare parte, corespund practicilor UE. Totodată, un aspect important de menționat e faptul că misiunea EUBAM continuă în Republica Moldova.

Evenimentul a fost condus de ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. La eveniment au mai participat reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale partenere ale EUBAM: OSCE şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie. Iar în componenţa delegaţiilor au fost incluşi reprezentanţi ai Departamentului Poliţiei de Frontieră, ai Serviciului Vamal, Biroului Pentru Reintegrare şi ai instituţiilor de resort din Ucraina.

 

Sursa: http://www.realitatea.md/solu-ionarea-conflictului-transnistrean-stabilit-drept-obiectiv-de-baza-in-cadrul-reuniunii-eubam-de-la-odesa_60062.html