27.04.2016: Transnistrenii, SALVAȚI de leii moldovenești. Criza valutară ia amploare!

Criza de valutădin Transnistria a căpătat o amploare și mai mare în ultimele săptămâni. La casele de schimb valutar nu se mai găsesc dolari, euro, lei sau hrivne, iar agenții economici antrenați în importuri au ajuns în impas.

Așa-numitele autorități de la Tiraspol au găsit salvarea în leii moldovenești, singura valută vândută la licitații de banca centrală din regiune.

Astăzi, la licitație, cererea băncilor transnistrene a depășit șase milioane de dolari, iar banca centrală a oferit doar 253 de mii de lei. Pe 26 aprilie, la fel a fost o cerere de șase milioane de dolari la licitație, fiind scoși la vânzare doar 1,9 milioane de lei.

Fluxul de valută străină a scăzut drastic în Transnistria de la începutul anului curent, atât din cauza crizei economice din regiune, cât și a reducerii prețului la metalul uzat și a prețului la energia electrică pe care o procură companiile din dreapta Nistrului de la Centrala de la Cuciurgan.

Dacă în 2015 veniturile obţinute din exporturi au scăzut până la 611 milioane de dolari, pentru anul curent au fost prognozate doar 530 de milioane de dolari.

Experții economici cred că această criză valutară din Transnistria se va acutiza și mai mult, dacă autoproclamatele autorități de la Tiraspol vor menține în continuare cursul artificial al rublei. În mod normal, rubla transnistreană ar trebui să se devalorizeze cu aproximativ 30 la sută.

 

Sursa: http://ziarulnational.md/transnistrenii-salvati-de-leii-moldovenesti-criza-valutara-ia-amploare/