27.01.2017: Situaţia posturilor din Zona de Securitate va fi analizată la o nouă reuniune a grupurilor de lucru responsabile

Pe 26 ianuarie curent, în or.Bender, delegaţia Republicii Moldova a prezidat şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC), în cadrul căreia au fost dezbătute 9 subiecte de pe ordinea de zi.

Astfel, conform agendei a fost audiat şi aprobat raportul săptămânal cu privire la situaţia curentă din Zona de Securitate.

Procedând la examinarea propunerilor delegaţiei Republicii Moldova privind soluţionarea situaţiei cu incidentul din 05 decembrie 2012 ce a avut loc în Sectorul Sud al Zonei de Securitate, cu instalarea nelegitimă a posturilor „de grăniceri” la trecerea cu bac-ul „Slobozia-Cremenciug” şi în preajma localităţii Zagornoie, delegaţiile au discutat activ pe această problemă, iar componenta transnistreană s-a expus pentru efectuarea unor consultări adăugătoare. S-a convenit ca audierea acestora şi a celorlalte subiecte ce figurează pe agenda de lucru, să se desfăşoare la şedinţa CUC din 02 februarie 2017.

Ulterior, după ce au fost prezentate unele informaţii de către reprezentanţii Ucrainei şi Misiunii OSCE în Republica Moldova a fost luată decizia de a convoca pe 07 februarie 2017 şedinţa grupurilor de lucru responsabile de examinarea situaţiei posturilor amplasate în Zona de Securitate, întru a analiza problemele existente şi a elabora propuneri de acţiuni ce se impun, inclusiv, în vederea ameliorării mecanismului de menţinere a ordinii de drept în or.Bender, localitate cu regim sporit de securitate.

Cu acest prilej, delegaţiile şi-au desemnat noii membri în cadrul acestor grupe şi au convenit ca rezultatele reuniunilor să fie audiate la şedinţa Comisiei din 09 februarie 2017.

 

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control