27.01.2016: ACŢIUNILE UCRAINEI POT DUCE LA MAJORAREA TARIFELOR LA GAZELE NATURALE ÎN TRANSNISTRIA

Ucraina a decis să majoreze tariful de tranzitare a gazelor ruseşti prin teritoriul său. Anunţul a fost făcut de ministrul Energeticii al Ucrainei, Vladimir Demcişin. Potrivit spuselor sale, tariful de tranzit urmează a fi majorat cu circa 50%. În prezent tariful constituie $4,5 pentru 100 km de tranzitare a 1000 m.c. de gaze.

Preşedintele Comitetului pentru preţuri şi activitate antimonopol al Transnistriei, Vitalii Ulitca, a declarat că în caz că se va întâmpla, s-ar putea scumpi gazele ruseşti livrate în Transnistria prin teritoriul Ucrainei, deoarece costul tranzitului este inclus în formula de formare a preţului pentru consumatorii finali. Potrivit calculelor Comitetului, pierderile economiei Transnistriei în caz că această decizie va intrat în vigoare în anul 2016, ar putea constitui până la 16,5 mil. de dolari SUA.

Totodată, în opinia lui Ulitca, majorarea tarifelor poate fi evitată dacă se va reduce altă variabilă în formula de calculare a preţului gazelor – preţul de bază la gaze, legat de preţul petrolului. În anul 2015 preţul la gaze pentru întreprinderile comerciale a fost diminuată considerabil. În prezent componenta de gaze în structura tarifului la serviciile de aprovizionare cu gaze pentru consumatorii casnici constituie $184 pentru 1 mie m.c.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/216911/