27.01.2014: Tiraspolul asigură: procesul de învăţământ din şcolile cu predare în limba română nu va fi pus în pericol

Grupul de lucru pentru educaţie s-a întâlnit astăzi la sediul misiunii OSCE pentru a discuta funcţionarea şcolilor cu instruire în limba română în din stânga Nistrului.
După ce şcolile româneşti din rmn au fost presaţi de aşa-zisele autorităţi transnistrene, şefii din Educaţie şi Biroul de Reintegrare au discutat situaţia lor. Partea moldovenească a reiterat necesitatea stopării acţiunilor unilaterale şi a exercitării presiunilor de orice gen asupra managerilor şi angajaţilor acestor şcoli. S-au pus la punct şi câteva măsuri care ar anihila situaţia şcolilor româneşti din regiune. Aceste măsuri trebuie să includă asigurarea bunei desfăşurări a procesului educaţional, asigurarea neîngrădită a şcolilor cu materiale didactice, produse alimentare şi alte mărfuri necesare; asigurarea deplasării libere a elevilor şi profesorilor; asigurarea şcolilor cu sedii adecvate pentru studii şi stabilirea unor tarife nediscriminatorii la serviciile comunale.  S-a discutat şi despre o eventuală vizită comună a negociatorilor de la Chişinău la Tiraspol, iar un schimb de experienţă între profesori ar fi unul benefic. La rândul său, partea transnistreană a reafirmat că procesul educaţional din şcolile cu instruire în grafie latină nu va fi periclitat. La următoarea şedinţă a grupurilor de lucru vor fi continuate discuţiile privind problemele ce ţin de arenda spaţiilor pentru studii, tarifele pentru serviciile comunale, precum şi problemele privind efectele juridice ale actelor de studii eliberate în regiunea transnistreană.


Sursa: http://adevarul.ro/moldova/social/tiraspolul-asigura-procesul-invatamant-scolile-predare-limba-romana-nu-pus-pericol-1_52e687e2c7b855ff56d93535/index.html