26.11.2017: Atac furibund al Ninei Ștanski după ce Chișinăul și Tiraspolul au semnat patru decizii de reglementare a educației, agriculturii și telecomunicațiilor

Reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea problemei transnistrene din partea Chişinăului şi a Tiraspolului au semnat ieri patru decizii protocolare care reglementează domeniile educației, al agriculturii și al telecomunicațiilor.

Fosta pretinsă ministră de Externe din stânga Nistrului, Nina Ștanski, s-a arătat deranjată de gestul diplomaților de pe ambele maluri ale Nistrului.

Atac furibund al Ninei Ștanski după ce Chișinăul și Tiraspolul au semnat patru decizii de reglementare a educației, agriculturii și telecomunicațiilor

(Foto: mid.gospmr.org)

Potrivit unui comunicat de presă emis de Guvernul Republicii Moldova, s-a convenit să fie asigurată libera circulație a profesorilor și a elevilor instituțiilor de învățământ cu predare în grafie latină din stânga Nistrului. Totodată, școlile vor fi asigurate cu materiale didactice și cele necesare pentru desfășurarea procesului educațional. Tarifele achitate de instituţiile de învăţământ pentru serviciile comunale vor fi micșorate, iar plata pentru chiria clădirilor va fi simbolică.

În același timp, a fost reglementat și procesul de apostilare a diplomelor emise de instituțiile de învățământ superior din regiunea transnistreană. Această măsură va permite absolvenților acestor instituţii să-și continue studiile peste hotare, inclusiv în ţările Uniunii Europene.

Pub

O altă decizie aprobată ieri ține de asigurarea accesului la terenurile agricole din raionul Dubăsari, amplasate după traseul Tiraspol-Camenca. În acest scop, a fost creat cadrul necesar pentru restabilirea Mecanismului de prelucrare a pământurilor din anul 2006, care va permite proprietarilor și fermierilor din satele Doroțcaia, Cocieri, Coșnița, Molovata Nouă, Pohrebea, Pârâta și Vasilievca să-și prelucreze terenurile fără  impedimente.

De asemenea, vor fi întreprinse acțiuni pentru restabilirea conexiunii de telefonie fixă și mobilă, dar și a infrastructurii din domeniul comunicațiilor electronice dintre cele două maluri ale râului Nistru.

Fosta pretinsă ministră de Externe de la Tiraspol, Nina Ștanski, a catalogat acest acord ca tentativă de „predare a țării”. „Iată momentul în care pot să spun: Sunt fericită că această „predare a țării” nu trebuia să fie făcută pentru mine, executând decretul de sus. Condoleanțe diplomaților transnistreni”, a scris Ștanski pe pagina sa de Facebook.

Sursa:

http://unimedia.info/stiri/atac-furibund-al-ninei-Stanski-dupa-ce-chisinaul-si-tiraspolul-au-semnat-patru-decizii-de-reglementare-a-educatiei–agriculturii-si-telecomunicatiilor-143518.html?utm_source=trending_widget&utm_medium=trending_widget&utm_campaign=trending_widget