26.09.2014: La Bender a avut loc Şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control


Comunicat de presă

26 septembrie 2014

La Bender a avut loc Şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control

 

Pe data de 25 septembrie 2014, în or. Bender a avut loc şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC), prezidată de co-preşedintele delegaţiei Federaţiei Ruse.

Delegaţia Republicii Moldova din nou a solicitat includerea în agenda şedinţei a subiectului „Cu privire la circulaţia liberă a cetăţenilor în Zona de securitate” şi a reiterat îngrijorările privind practica structurilor Tiraspolului de obstrucţionare a liberei circulaţii a cetăţenilor de pe ambele maluri ale râului Nistru, precum şi introducerea noilor tarife discriminatorii pentru angajaţii organelor de drept ale Republicii Moldova. În acest sens participanţilor din cadrul CUC le-au fost înmânate două adresări din partea cetăţenilor din localităţile din vecinătatea or. Bender.

Reprezentanţii de la Tiraspol au respins categoric abordarea acestor subiecte în cadrul şedinţei, insistând că problemele de acest gen nu ar ţine de competenţa Comisiei.

În lipsa consensului, co-preşedintele din partea Federaţiei Ruse a propus suspendarea discuţiilor, intervenind cu propunerea ca următoarea reuniune a CUC să aibă loc pe data de 2 octombrie 2014.

Totodată, delegaţia transnistreană a iniţiat fără temei convocarea unei şedinţe extraordinare pe motivul că rapoartele Comandamentului Militar Întrunit privind situaţia din Zona de securitate semnate de comandanţi nu au fost audiate în cadrul Comisiei. Decizia privind convocarea şedinţei extraordinare urmează a fi negociată de către co-preşedinţii delegaţiilor în CUC.

 

Delegaţia Republicii Moldova  în Comisia Unificată de Control

Biroul pentru reintegrare

http://reintegrare.gov.md