26.08.2016: Ucraina dezvăluie numărul militarilor ruși din Transnistria

În regiunea transnistreană se află 1200 de ostași ruși. Potrivit serviciului de informație ucrainean, Rusia nu are un contingent militar puternic în regiune. Totodată, acest contingent ar putea fi antrenat în anumite provocări în regiunea Odesa, care ar justifica o eventuală intervenție militară a Rusiei în Ucraina.

„Acolo se află aproximativ 1200 de militari, care sunt antrenați în protecția depozitelor de muniții rămase după fosta Armată a 14-a. Ei asigură, să zicem așa, operațiunea de menținere a păcii pe teritoriul Transnistriei. Pericolul constă în faptul că serviciile speciale, care se află pe teritoriul transnistrean, pot să destabilizeze situația în regiunea Odesa, dar și în tot sudul Ucrainei. Rusia va urmări destabilizarea situației în regiune pentru ca apoi să o folosească în propriile scopuri, de exemplu realizarea unor operațiuni de menținere a păcii în Ucraina pentru a apăra interesele, drepturile populației rusofone”, a declarat Vadim Skibitski, șeful Direcției principale de informații a Ministerului Apărării din Ucraina pentru TSN.UA.

Acesta a adăugat că o lovitură Ucrainei de pe teritoriul Transnistriei poate fi aplicată doar în cazul în care gruparea mlitară rusă va crește semnificativ.  Astfel, Transnistria ar juca doar un rol auxiliar pentru destabilizarea situația în Ucraina.  

 

Sursa: http://www.deschide.md/ro/news/externe/30854/Ucraina-dezv%C4%83luie-num%C4%83rul-militarilor-ru%C8%99i-din-Transnistria.htm