26.08.2016: Putin ordonă alertă de luptă în armată. GOTR, în stare de alarmă

Putin ordonă alertă de luptă în armată. GOTR, în stare de alarmă    

Vladimir Putin, a dispus pe 25 august, controlul pregătirii de luptă şi mobilizare a forţelor armate ale Federaţiei Ruse din Districtele Militare Sud, Vest şi Central. În cadrul GOTR, care face parte din Districtul Militar de Vest, a fost anunţat semnalul de alarmă, iar efectivul a fost trecut la regim de cazarmă.  

Pe 24 august subunitatea de transmisiuni a Grupului Operativ al Trupelor Ruse au desfășurat exerciții comune cu unitățile de transmisiune ale structurilor de forță din Transnistria. La acest exercițiu, care a avut drept scop stabilirea unei comunicări durabile și neîntrerupte între structurile de forță, au  luat parte circa 100 de specialiști și 30 de unități de echipament militar.

Exercițiile de transmisiune

Potrivit scenariului exercițiilor, un presupus inamic a distrus centrul de comunicații al unei structuri de forță. „Pacificatorii” au pus în funcțiune un centru de comunicații mobil și au oferit ajutor la repararea comunicațiilor defecte, a comunicat serviciul de presă al Districtului Militar Vest.

O atenție deosebită a fost acordată organizării interacțiunii între structurile de forță, cu scopul furnizării informațiilor cât mai rapid posibil Statului Major Întrunit al Forțelor Militare de Pacificare.

În timpul exercițiilor au fost folosite liniile telefonice de câmp și canale de comunicare închiriate. A fost organizată și o comunicare radio de rezervă care a constat în utilizarea stațiilor radio de capacitate mică și medie.    

 Deschide.MD menționează că scopul exercițiilor a fost stabilirea legăturilor durabile între subunităţile GOTR, Statului Major Întrunit al FMP Mixte şi structurile de forţă transnistrene. La antrenamentul GOTR au participat circa 100 de specialişti în transmisiuni şi 30 unităţi de tehnică militară. În cadrul antrenamentului transmisioniştii au utilizat legătura telefonică prin fir şi prin canale arendate de la compania transnistreană „Interdnestrcom”.

Menționăm că aceste exerciții de consolidare a interoperabilității dintre structurile de forță a Transnistriei și GOTR au avut loc pe 24 august. La 17 august însă, presa ce ține de administrația din Transnistria scria că în republică s-a încheiat ultima etapă a exercițiilor militare comune ruso-transnistrene. Această ultimă etapă a constat în deafășurarea unui spital ambulant și antrenarea medicilor militari. Ca urmare a acestei etape a fost redactat un Apel către Ministerul Apărării al Federației Ruse, cu solicitarea de a extinde spitalul militar din Tiraspol.

Recentele manevre ale GOTR și trupelor transnistrene, care au început la sfârșitul lunii iulie și continuă până astăzi, au constat în forțarea Nistrului, operațiunea antiteroristă, lichidarea unui presupus incendiu la un depozit de muniții, exerciții de antrenare a cadrelor medicale, exerciții de sondare a spațiului aerian etc.

Cele mai mari manevre militare în Rusia

Menționăm că pe 25 august Președintele rus, Vladimir Putin, a dispus controlul pregătirii de luptă şi mobilizare a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse din Districtule Militare Sud, Vest şi Central.

În cadrul GOTR, care face parte din districtul militar de Vest, a fost anunţat semnalul de alarmă, iar efectivul a fost trecut la regim de cazarmă. Starea de alertă va dura până cel puţin la 31 august curent, perioadă în care vor fi desfăşurate mai multe aplicaţii militare pe teritoriul Federaţiei Ruse.

„Astăzi, în conformitate cu decizia Comandantului suprem al Forțelor Armate, a început o inspecție inopinată a armatei. Forțele armate ale Districtului Militar Sud, o parte din forțe și mijloace ale Districtului Militar Vest și Centru, Flota de Nord, Înaltul Comandament al Forțelor Aeriene, Comandamentul desantului au fost puse în stare de alertă absolută începând cu ora 7:00 (ora Moscovei)”, a declarant Serghei Șoigu, Ministrul Apărării al Federațeiei Ruse pe 25 august. 

Experți ruși: „Doar armata ne poate asigura securitatea”

Experții ruși au remarcat că această alarmă reprezintă cele mai importante exerciții militare de un an și jumătate, iar manevrele la scară înaltă sunt associate cu creșterea tensiunilor pe plan internațional, au declarant experții pentru agenția RIA Novosti. Manevrele se desfășoară în perioada 25-31 august.

Potrivit președintelui Academiei de geopolitică din Moscova, general-colonelul Leonid Ivașov, în manevrele inopinate sunt antrenate cel mai mare număr de trupe și echipament militar. „Sunt convins că acestea sunt cele mai mari exerciții militare din ultimul un an și jumătate. Rolul forțelor militare s-a schimbat dramatic în ultima perioadă. Astăzi ne confruntăm cu o amenințare concretă la adresa securității noastre, care poate fi prevenită doar de armată și structurile de forță” a declarant Ivașov.

Rusia vs România

Colaboratorul Institutului rus de Cercetări Strategice, Vasili Kașirin, consideră că o eventuală consolidare a pozițiilor NATO în România va atrage după sine creșterea capacității de luptă a trupelor rusești din Transnistria. „Toată lumea înțelege că în cazul în care armale nucleare americane vor fi, într-adevăr mutate din Turcia în România, tot mai aproape de Crimeea rusească și de Transnistria și de alte puncte importante ale Rusiei, acest lucru va însemna schimbări radicale în configurația geopolitică în Sud-Estul Europei. În cazul în care această măsură va fi realizată, Rusia va fi nevoită să consolideze semnificativ capacitățile militare în raport cu România. În cazul unui Conflict armat cu NATO, vor putea fi folosite atât arme convenționale cât și neconvenționale”, a conchis expertul. 

Menționăm că atât Ministerul Apărării al României, cât și Ministerul Afacerilor Externe de la București au infirmat cu vehemență informația privind transferul de arme nucleare ale NATO din Turcia în România.

 

Sursa: http://www.deschide.md/ro/news/politic/30840/Putin-ordon%C4%83-alert%C4%83-de-lupt%C4%83-%C3%AEn-armat%C4%83-GOTR-%C3%AEn-stare-de-alarm%C4%83.htm