26.08.2014: Tiraspolul ar putea boicota următoarea întâlnire în formatul 5+2 de la Viena

Tiraspolul nu confirmă prezenţa la runda de negocieri de la Viena din data de 11-12 septembrie. Declaraţiile au fost făcute de Nina Ştanski în urma întrevederii de astăzi cu Eugen Carpov. 

“Negocierile sunt puse sub semnul întrebării din cauza amenințărilor Chișinăului, care se manifestă prin urmăriri penale deschise pe numele mai multor persoane de stat din Transnistria. Catalogăm această politică a Chişinăului drept una neprietenoasă și considerăm că aceste acțiuni duc spre blocarea negocierilor. Astăzi, partea transnistreană nu este pregătită să confirme participarea la întrunirea care a fost planificată pentru Viena, pe 11-12 septembrie”, a explicat Ştanski.

Potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, Eugen Carpov, din partea Tiraspolului există unele probleme ce ar crea obstacole privind negocierile în formatul 5+2. 

“Avem invitaţia de la preşedintele OSCE pentru 11-12 septembrie la Viena. Acum am reconfirmat decizia noastră de a participa la această rundă. Am înţeles că din partea Transnistriei ar exista nişte elemente ce ar crea obstacole. Doar dialogul poate să ajute la identificarea soluţiilor pentru problemele existente”, a precizat Carpov.

În cadrul întâlnirii, cei doi au discutat şi despre despre condiţiile de activitate a şcolilor cu predare în limba română din regiunea trasnistreană. Asta dupa ce săptămână trecută au prezentat câte un proiect de regulament. 

“Şcolile îşi vor începe activitatea pe 1 septembrie. Însă două şcoli din Dubăsari au datorii de 100 de mii de dolari pentru arendă, iar altele mai au restanţe la plata serviciilor comunale. Dacă aceste probleme nu vor fi soluţionate, toate consecinţele le vor suporta autorităţile de la Chişinău”, a menţionat Nina Ştanski.

“Pentru mâine am programat o înterevedere cu experţi de la Chişinău, dar şi din stânga Nistrului pe domeniul financiar şi fiscal, vor fi şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei. Sper să fie găsită modalitatea tehnică pentru care chiria, apa să fie achitată. Suntem pregătiţi până la 1 septembrie să achităm aceste datorii şi să încheiem contractele cu regiunea transnistreană. Pe parcurs sumele pentru datorie au fost modificate spre majorare. Experţii vor examina şi acest aspect”, a explicat Eugen Carpov.

De asemenea, Eugen Carpov şi Nina Ştanski au discutat despre dosarele penale, care au fost pornite de Procuratura Generală pe numele mai multor reprezentanţi ai administraţiei din regiune pentru depăşirea atribuţiilor.

“Este vorba de dosarele deschise de Procuratura Generală de la Chişinău în care figurează locuitori din stânga Nsitrului. Aceleaşi dosare sunt deschise şi în regiunea transnistreană în care figurează oficiali de la Chişinău. Cei de la Tiraspol încearcă să demonstreze că asemenea dosare au elemente politice. E o altă presiune care se pune pe Chişinău.

Totodată, Ştanski a anunţat că partea trasnistreană este gata pentru a iniţia discuţii în formatul 1+1, ce vor avea loc săptămânal, în urma situaţiei dificile ce s-a creat între cele două maluri.

 

Sursa: http://www.publika.md/tiraspolul-ar-putea-boicota-urmatoarea-intalnire-in-formatul-5-2-de-la-viena_2062111.html