26.05.2014: Miloš Zeman: Conflictul transnistrean ar putea fi soluţionat după modelul Cehiei Citește mai mult: Miloš Zeman: Conflictul transnistrean ar putea fi soluţionat după modelul Cehiei

Preşedintele Cehiei, Miloš Zeman, a exprimat sprijinul ţării sale pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, menţionând că diferendul transnistrean ar putea fi soluţionat după modelul Cehiei, prin delegarea unor drepturi lărgite regiunilor, însă fără ca acestea să aibă drept de veto. Declaraţiile au fost făcute în cadrul întrevederii cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman.
Miloš Zeman a felicitat cetățenii moldoveni pentru obținerea regimului liberalizat de vize cu UE și a salutat decizia Consiliului European privind semnarea Acordului de Asociere cu Moldova la 27 iunie curent. Potrivit oficialului ceh, integrarea europeană nu este incompatibilă cu statutul de neutralitate a țării noastre.

„Statutul de neutralitate a Republicii Moldova, stipulat în Constituție, nu constituie un impediment pentru procesul de integrare europeană a țării”, a precizat președintele Cehiei, menționând că țara sa sprijină Republica Moldova pe calea integrării europene.

La rândul său, Igor Corman a spus că Republica Moldova este interesată de atragerea investițiilor cehe în economia națională. „Apreciem faptul că Cehia este cel mai mare importator din UE de vinuri moldovenești și considerăm că există potențial pentru extinderea exporturilor și pentru alte produse, cum ar fi fructele și legumele”, a președintele Parlamentului.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului, oficialii au mai abordat subiecte ce țin de dezvoltarea bunelor relații de cooperare moldo-cehe, situația din regiune, posibilitățile de intensificare a comerțului bilateral și sprijinul pe care Cehia îl poate oferi Republicii Moldova în procesul de integrare europeană.

 

 

Sursa: http://trm.md/ro/politic/milo-zeman-conflictul-transnistrean-ar-putea-fi-solutionat-dupa-modelul-cehiei/?fb_action_ids=397311127074141&fb_action_types=og.likes