26.04.2017: ​LIDERUL DE LA TIRASPOL NU ESTE DISPUS SĂ POARTE NEGOCIERI CU MOLDOVA PRIVIND REGLEMENTAREA POLITICĂ

Preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, nu este dispus să poarte negocieri cu Moldova privind reglementarea politică. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, despre aceasta el a declarat marţi, în cadrul unui briefing pentru jurnaliştii din regiune, comentând afirmaţiile Preşedintelui RM, Igor Dodon, privind posibila reprezentanţă a Transnistriei în Parlamentul de la Chişinău.

„Poporul nostru şi-a determinat vectorul de dezvoltare – independenţa Transnistriei. Este clar. În Moldova există o lege din 2005 care ne conferă un oarecare statut de unitate administrativ-teritorială fără patrie, drapel şi imn. Şi acum auzim că se vorbeşte despre reprezentanţa transnistreană în Parlamentul moldovenesc. Cel fel de reprezentanţă?”, se întreabă nedumerit Krasnoselski.

El a amintit că, potrivit legislaţiei Moldovei, doar cetăţenii Moldovei pot fi aleşi în parlamentul său.

„Însă noi nu-i împărţim pe transnistreni în cetăţeni ai Moldovei, Ucrainei, Rusiei. Noi avem poporul transnistrean (peste 200 mii de locuitori ai Transnistriei deţin cetăţenia Moldovei – „I.”). Păi iată că poporul transnistrean, după legea Moldovei, nu poate participa la alegeri pe teritoriul RM. De aceea noi acţionăm strict în conformitate cu Constituţia noastră şi cu legislaţia transnistreană. Şi dacă, după legea Moldovei, poporul transnistrean nu poate participa la alegeri, înseamnă că nici nu va participa”, a subliniat liderul de la Tiraspol.

El consideră că Transnistria a făcut mai mulţi paşi în întâmpinarea Moldovei – „a lichidat problema privind activitatea şcolilor cu predare în limba română pe teritoriul RMN, a înlăturat problema folosirii terenurilor agricole din raionul Dubăsari şi a oferit posibilitate cetăţenilor RM (şi nu numai lor) de a circula pe teritoriul Transnistriei, de a locui şi a munci în republică”.

„Însă compromisul este o mişcare de întâmpinare. Iar când mişcarea este unilaterală, atunci e vorba de cedări. Eu nu sunt persoana care cedez, sunt omul compromisului. Acestea sunt lucruri absolut diferite. Desigur, eu solicit să fie întreprinsă o acţiune de întâmpinare”, a spus Krasnoselski, criticând din nou dorinţa Moldovei „de a institui la frontiera cu Ucraina posturi de control”.

„Aceasta este o pierdere economică enormă pentru Transnistria, un pericol de reducere a mii de locuri de muncă şi posibilitatea confruntărilor militare. Căci structurile de forţă ale RMN şi RM au fost împărţite de zona de menţinere a păcii pe partea dreaptă, nu însă şi pe partea stângă. De ce să repetăm istoria din 1992?”, s-a întrebat el, exprimându-şi convingerea că „această problemă nu are nimic comun cu economia, fiind o chestiune politică – blocarea Transnistriei”.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/244500/