26.04.2016: AUTORITĂŢILE TRANSNISTRIEI AFIRMĂ CĂ ÎN REGIUNE NU SE PREVEDE CRIZĂ ALIMENTARĂ

„Transnistria nu riscă o criză alimentară, iar toate discuţiile din jurul securităţii alimentare a statului nu au temeiuri obiective”. Asemenea declaraţie a Ministerului Dezvoltării Economie şi Comitetului Vamal a răspândit serviciul de presă al Guvernului autoproclamatei RMN.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, motiv pentru declaraţie a servit „apariţia insistentă în unele surse media private, pe reţelele de socializare şi în societate a zvonurilor despre o criză alimentară”.

Guvernul menţionează că în primul trimestru, comparativ cu perioada similară din anul 2015, importul de produse alimentare a crescut cu 3,3% – până la $20,8 mil., ceea ce constituie 10% din totalul importurilor. Reducere a importului unor categorii de produse s-a înregistrat doar la importatorul principal (compania „Sherif” – „I”).

Conform datelor Comitetului Vamal, în linii generale a crescut importul de peşte congelat, cartofi, varză, sfeclă, boboase, conserve, mezeluri, ulei de floarea soarelui.

„S-au redus puţin, faţă de anul trecut, livrările de ouă, unt, produse de morărit, fapt condiţionat de procesul de înlocuire a importului”, afirmă Comitetul Vamal.

„INFOTAG” precizează: Importul în Transnistria în primul trimestru s-a redus per ansamblu cu peste 35%. În condiţii de menţinere administrativă a cursului rublei locale faţă de dolarul SUA în regiune se atestă descreştere a producerii şi comerţului extern.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/222976/