26.02.2016: Comisia Unificată de Control va contribui la desfășurarea evenimentelor consacrate comemorării celor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru

2016-02-26 16:39
 

Comisia Unificată de Control (CUC) s-a întrunit astăzi, 25 februarie, într-o nouă şedinţă.  În cadrul lucrărilor a fost confirmat  un observator militar din partea Federației Ruse, iar altul a fost eliberat din funcția deţinută în legătură cu finalizarea deplasării de serviciu. Comisia a aprobat 4 rapoarte privind situația din Zona de Securitate.

Urmare a dezbaterilor pe marginea ordinii de zi, au continuat discuțiile pe subiectul asigurării liberei circulații în Zona de Securitate. De remarcat că, la etapa actuală delegațiile CUC, inclusiv și cea transnistreană, au ajuns la un consens privind necesitatea efectuării unei monitorizări a Zonei de Securitate, pentru a evalua starea de fapt a situației legate de asigurarea liberei circulații în perimetrul de responsabilitate a forțelor de pacificare. Consultările se axează pe elaborarea mecanismului de efectuare a monitorizării și perioada de realizare a acesteia.

În context, delegația Republicii Moldova a pledat pentru examinarea propunerii comandantului militar superior al contingentului forțelor de pacificare a Federației Ruse, care prevede mecanismul ieșirii necondiționate a observatorilor militari la fața locului, la solicitarea unuia dintre comandanții contingentelor de pacificare, pentru documentarea situațiilor legate de limitarea sau crearea impedimentelor în calea liberei circulații în Zona de Securitate. Reprezentanții Tiraspolului și de această dată s-au manifestat prin poziții destabilizatoare și interpretări eronate, demonstrând expres nedorința de a aborda aceste propuneri.

Delegațiile vor continua dezbaterile la compartimentul dat, la următoarea ședință a CUC, care va avea loc pe 3 martie 2016.

Un subiect important abordat în cadrul şedinţei a vizat organizarea evenimentelor consacrate comemorării celor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru. Delegaţia moldovenească a difuzat o adresare (poate fi citită mai jos) și a informat delegațiile CUC privind activităţile preconizate, dedicate comemorării, care se vor desfăşura în perioada 1-2 martie curent, în s. Corjova (r-l Dubăsari), precum şi în alte localităţi din Zona de Securitate. Totodată, s-a solicitat ca structurile de drept, în interacţiune cu reprezentanţii forţelor mixte de pacificare, să asigure în comun ordinea publică în perioada indicată, pentru a evita situații ce ar putea împiedica buna desfășurare a evenimentelor. Toate componentele CUC, inclusiv Misiunea OSCE în Republica Moldova, au căzut de acord în acest sens.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control

В Объединенную Контрольную Комиссию

Уважаемые коллеги,

Настоящим информируем Вас о том, что в контексте традиционно проводимых памятных мероприятий по павшим в вооруженном конфликте на Днестре в 1992 году представители местных органов власти сел Коржова и Кочиеры планируют организовать церемонии возложения цветов и венков на могилах и к памятникам павшим, а также проведения заупокойной службы по погибшим в местной церкви, соответственно 01 и 02 марта 2016 года.

С целью недопущения каких либо действий, которые могли бы привести к осложнению ситуации во время проведения указанных мероприятий на данном участке Зоны Безопасности, обращаемся к Вам с предложением об организации взаимодействия на уровне местных правоохранительных органов с участием представителей Объединённого Военного Командования СМС в обеспечении правопорядка 01 и 02 марта 2016 года в с. Коржова и с. Кочиеры.

Молдавской стороной будут приняты все необходимые меры, чтобы данное мероприятие прошло в спокойной обстановке.

Делегация Республики Молдова в ОКК рассчитывает на Вашу поддержку в решении данного вопроса.

С уважением,

                Сопредседатель ОКК от РМ                                                                               И.С. Солоненко