26.02.2015: Transnistria a majorat în 2014 cu circa o treime consumul de gaze ruseşti

„Tiraspoltransgaz” a furnizat în 2014 consumatorilor transnistreni 1,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale sau cu 32% mai mult decît în anul precedent. Informația a fost comunicată de către directorul întreprinderii, fostul şef al Executivului, Piotr Stepanov, la colegiul Serviciului energetică şi regia locativ-comunală a autoproclamatei RMN.

Potrivit agenţiei “Infotag”, care face referire la presa din regiune, el a recunoscut, totodată, că majorarea este condiţionată de reducerea semnificativă a consumului de gaze în 2013 la Uzina Metalurgică Moldovenească din Rîbniţa, care nu a funcţionat timp de şapte luni; CTE Cuciurgan, care a redus producerea energiei electrice pentru export; Uzina de Ciment din Rîbniţa, care, la fel, şi-a redus volumele de producere.

“În 2014, datorită măsurilor sprijinului de stat, aceste întreprinderi şi-au normalizat activitatea”, a menţionat Stepanov.

Potrivit lui, tranzitul de gaze ruseşti spre Balcani şi în Turcia prin Transnistria a constituit 18 miliarde de metri cubi. Suma acumulată din prestarea serviciilor de tranzitare – $25,9 milioane a fost direcţionată spre achitarea costurilor pentru consumul de gaze. Venitul total din transportarea şi furnizarea gazelor într-un an a constituit 227,7 milioane de ruble ($20,5 mil.).

Stepanov a relatat că datoriile consumatorilor pentru gazele livrate la 1 ianuarie 2015 s-au majorat pînă la 2,5 miliarde de ruble ($225,2 mil.), dintre care circa o jumătate sînt ale organizaţiilor furnizoare de agent termic, 28,3% – ale întreprinderilor electroenergetice, iar 2,7% – ale organizaţiilor de stat.

Vorbind despre planurile pentru 2015, el a spus că prioritate va deveni repararea capitală a gazoductului magistral.

 

Sursa: http://www.noi.md/md/news_id/56960