26.02.2015: OSCE: Conflictul din Ucraina are efecte fatale pentru Transnistria

Criza din Ucraina are un efect dezastruos asupra conflictelor îngheţate din regiune, precum Transnistria. Declaraţia a fost făcută de preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Ivica Dacic, ministru de Interne al Serbiei, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU. Totodată, preşedintele OSCE şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu frânarea procesului de soluţionare a conflictului transnistrean în cadrul formatului 5+2.

„Nu trebuie să uităm şi despre efectele fatale în interiorul Ucrainei, dar şi în afara ei, cum ar fi în conflictele de durată în Republica Moldova şi în Caucazul de Sud. Din păcate, procesul de soluţionare a conflictului transnistrean în formatul 5+2 a încetinit în ultimile luni şi sperăm la impulsionarea acestuia. Reprezentantul meu special a vizitat recent Chişinăul şi Tiraspolul în acest scop. Dialogul trebuie continuat pentru a se ajunge la rezultatul dorit”, a spus preşedintele OSCE.

Oficialul european a menţionat şi armistiţiul de la Minsk, exprimându-şi speranţa că semnatarii acordului de pace îşi vor respecta angajamentele astfel încât „armele să tacă”.

„Mandatul de preşedinţie OSCE al Serbiei a intervenit în perioada de cea mai rea criză a securităţii europene, după Războiul Rece. Criza din interiorul şi dinafara Ucrainei continuă să domine în discuţiile privind securitatea în regiune. Ucraina se află acum la o răscruce foarte importantă. A venit timpul pentru pace, iar armistiţiul de la Minsk este cea mai bună cale de parcurs şi sperăm că voinţa politică a părţilor semnatare va prevala, astfel încât armele să tacă”, a punctat Ivica Dacic.

Preşedintele în exerciţiu al OSCE a dat asigurări că reglarea conflictelor de durată este o prioritate a preşedinţiei Serbiei în OSCE şi a menţionat că paşii mici, dar siguri pot duce la soluţionarea problemelor.

 

Sursa: http://totul.md/ro/newsitem/693192.html