26.01.2015: Rusia a refuzat, în premieră, asistenţa financiară pentru Transnistria

Pentru prima dată, Rusia a refuzat să acorde ajutor finanaciar regiunii transnistrene, pe care l-a solicitat liderul nerecunoscut Evgheni Şevciuk. Mai mult, Rusia ar putea renunţa la Transnistria în schimbul recunoaşterii Crimeei ca parte a sa.


Nezavisimaia Gazeta scrie, cu referire la surse din cadrul sovietului suprem de la Tiraspol, că regiunea miza pe suma de 100 de milioane de dolari pentru a plăti pensiile şi alte obligaţiuni sociale. Sursa mai scrie că Moscova ar putea ceda Transnistria – regiune nerecunoscută la nivel internaţional – în schimbul recunoaşterii Crimeei ca parte a Rusiei.  

Totodată, se presupune că autorităţile din Federaţia Rusă s-ar fi arătat nemulţumite de cursele charter cu care călătoreşte Şevciuk, făcând referire şi la situaţia economică grea a Moscovei.   Despre faptul că Tiraspolul nu îşi va putea onora obligaţiunile salariale faţă de bugetari, se ştie de la începutul anului. Pe 21 ianuarie administraţia de la Tiraspol anunţă că va achita cu întârziere salariile bugetarilor din cauza încasărilor reduse în bugetul regiunii. De la începutul anului, încasările s-au redus de 4 ori.

Sursa: http://adevarul.ro/moldova/actualitate/rusia-refuzat-premiera-asistenta-financiara-transnistria-1_54c60232448e03c0fdf8508e/index.html