25.12.2014: EXCLUSIV// Mercenar al „NOVOROSIEI”, REȚINUT pe Aeroportul Chișinău

Un cetățean al Federației Ruse, mercenar care a luptat de partea separatiștilor din estul Ucrainei, a fost reținut cu puțin timp în urmă la intrarea în Republica Moldova, de la Aeroportul Internațional Chișinău.

Potrivit unor surse ale portalului deschide.md de la Aeroportul Internațional Chișinău, persoana reținută s-a dovedit a fi Valerii Gratov, cetățean rus, liderul Uniunii Parașutiștilor din Transnistria și a luptat în ultimele luni în Lugansk și Donețk.

Pasagerul a sosit pe Aeroportul Internațional Chișinău cu cursa aeriană Moscova – Chișinău al companiei aeriene S7.

Contactată telefonic, Daniela Mînzatu, șefa Serviciului de Presă al Departamentului Poliție, a confirmat informația pentru deschide.md.

Cetățeanul Federației Ruse, în vârstă de 62 de ani, a fost reținut la intrarea în țară prin punctul de control al Aeroportului Internațional Chișinău. Acesta a fost reținut deoarece se afla la consemn de nivelul 2, de mai mult timp. Reținutul a comunicat polițiștilor de frontieră că se deplasa în stânga Nistrului pentru a-și felicita prietenii și camarazii de arme cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În cadrul perchezițiilor corporale și a controlului minuțios, asupra sa au fost depistate mai multe medalii, livrete militare, dar și literatură militară.

Mânzatu a ținut să menționeze că persoana reținută a fost preluată de către procurori și ofițerii Serviciului Informații și Securitate al Republicii Moldova. Sursele deschide.md susțin că cel mai probabil persoana reținută va fi extrădată autorităților ucrainene.

Poliţiştii de frontieră au constatat că acesta este preşedintele fondului de caritate «Ei au meritat …participanţilor conflictelor locale, familiilor lor şi a veteranilor structurilor de forţă», şi merge în regiunea transnistreană unde avea planificate câteva întâlniri. Fiind supus unui control adiţional, la acesta au fost gasite mai multe obiecte precum: literatură militară, distincţii, livrete, uniforma militară şi alte documente ce confirmă participarea acestuia la conflictele militare din Transnistria, Abhazia, Lugansk și Donețk.

Deschide.md reamintește că la începutul lunii decembrie pe Aeroportul Chișinău a mai fost reținut un alt pasager al cursei aeriene Moscova-Chișinău, cetățean al așa zisei Republici Populare Lugansk din estul Ucrainei, iar anterior a fost extrădat Serviciului de Securitate al Ucrainei.

 

Sursa: http://deschide.md/ro/news/social/9302/EXCLUSIV-Mercenar-al-%E2%80%9ENOVOROSIEI%E2%80%9D-RE%C8%9AINUT-pe-Aeroportul-Chi%C8%99in%C4%83u.htm