25.11.2017: Chișinăul și Tiraspolul au semnat PATRU PROTOCOALE privind soluționarea problemelor pentru cetățenii de pe cele două maluri ale Nistrului

Reprezentații Chișinăului și Tiraspolului au semnat, astăzi, la Bender, patru protocoale menite să soluţioneze mai multe probleme cu care se confruntă cetățenii de pe cele două maluri ale Nistrului.

Potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, George Balan, cele patru protocoalele prevăd asigurarea accesului părinţilor şi profesorilor la studii în limba romană, accesul ţăranilor la propriile terenuri agricole, apostilarea diplomelor, precum și restabilirea telefoniei fixe și mobile între cele două maluri ale Nistrului.

„Considerăm că aceşti paşi vor contribui la mişcarea înainte a lucrurilor. Cât ţine de şcoli, am discutat despre buna funcţionare a lor. De asemenea, am discutat despre extinderea perioadei de contract şi reducerea preţurilor pentru chirie a acestor școli. Am discutat şi despre îmbunătăţirea infrastructurii acestor şcoli. Sperăm că în timpul apropiat condiţiile acestora să fie favorabile şi bune ca să contribuie la un proces educaţional de calitate şi de durată. Chiria va fi una simbolică”, a declarat reprezentantul politic al Chişinăului, George Bălan, transmite publika.md.


La rândul său, reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev, a sus că părțile au dat dovadă de voință politică, orientate spre rezultate. El a precizat că administrația transnistreană a mers în întâmpinarea Chișinăului în problemele ce țin de activitatea școlilor cu predare în grafie latină și a accesului fermierilor la terenurilor lor. Iar pentru Tiraspol este importantă recunoașterea diplomelor de studii și reluarea legăturii telefonie.

De menționat că recent a fost redeschis, după 25 de ani, podului peste râul Nistru care leagă localitățile Gura Bâcului şi Bicioc.

Sursa:

http://www.ziarulnational.md/chisinaul-si-tiraspolul-au-semnat-patru-protocoale-menite-sa-solutioneze-un-sir-de-probleme-pentru-cetatenii-de-pe-cele-doua-maluri-ale-nistrului/