25.08.2017: OPERAŢIUNEA DE MENŢINERE A PĂCII PE NISTRU ÎN FORMATUL EXISTENT TREBUIE SĂ CONTINUE – IGOR DODON

Operaţiunea de menţinere a păcii pe Nistru în formatul existent trebuie să continue, consideră Preşedintele Moldovei, Igor Dodon.

Potrivit agenţiei INFOTAG, şeful statului a scris această opinie pe pagina sa de facebook, după ce joi a vizitat compania infanterie independentă a Forţelor de Menţinere a Păcii a Republicii Moldova, dislocată în satul Varniţa, raionul Anenii Noi.

„În calitate de comandant suprem al Forțelor Armate, continui vizitele la obiectele militare din ţara noastră. Am luat cunoștință de condiţiile de trai ale militarilor, de starea tehnică a bazei militare şi de situaţia curentă în Zona de Securitate. Încă o dată m-am convins că operaţiunea de pacificare de pe Nistru se desfăşoară la un nivel profesionist înalt şi îndeplineşte sarcinile prevăzute în Acordul cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova, care a fost semnat în anul 1992 de către Moldova şi Rusia”, a scris Dodon.

El consideră că, acum 25 de ani, acest acord „a pus capăt războiului fratricid de pe malurile Nistrului”.

„Sunt pregătiți oare Guvernul şi majoritatea parlamentară să anuleze în mod unilateral acest acord şi să-şi asume răspunderea pentru destabilizarea situaţiei în regiune, pentru revenirea la situaţia care a anticipat semnarea Acordului?”, se întreabă Dodon.

„Sunt convins că Acordul din 1992 trebuie să funcţioneze în continuare în conformitate cu prevederile pe care le conține. Operaţiunea de pacificare în formatul existent trebuie să se desfășoare în continuare. Nimeni nu este în drept să împiedice rotaţia programată a pacificatorilor şi executarea sarcinilor ce le revin acestora privind menţinerea păcii în regiune”, a subliniat el.

INFOTAG precizează: Guvernul propune înlocuirea operaţiunii de menţinere a păcii, la care participă Rusia, Ucraina, Moldova şi Transnistria, cu o misiune civilă sub egida ONU. Împotrivă este Transnistria, care consideră că în aceşti 25 de ani pe Nistru domneşte pacea şi nu sunt confruntări armate datorită pacificatorilor ruşi.

Sursa:

http://www.infotag.md/politics-ro/251278/