25.08.2015: Ambasada rusă și pacificatorii de la Tiraspol fac ce vor în RM

Ambasada Rusiei la Chișinău invită fără stinghereală trupele de pacificatori transnistreni la evenimente organizate în Republica Moldova. Un exemplu în acest sens este ceremonia organizată ieri la memorialul de la Șerpeni, eveniment dedicat Zilei eliberării RM de sub ocupația fascistă. Cel mai probabil, prezența pacificatorilor din stânga Nistrului se explică prin faptul că Ministerul Apărăii a refuzat să delege reprezentanți la această manifestație.

Refuz de la minister a primit și demersul Ambasadei Ruse prin care a fost cerută orchestra militară care urma să dea mai mult fast evenimentului de la Șerpeni. Serviciul de presă al Ministerului Apărării ne-a confirmat că instituția nu a participat și nu s-a implicat sub nicio formă la nicio manifestație în data de 24 august.

Puși în fața unei astfel de situații, organizatorii evenimentului de la Șerpeni, de comun cu misiunea diplomatică rusă acreditată la Chișinău, au decis să dea caracter ceremoniei prin prezența pacificatorilor de la Tiraspol care au venit îmbrăcați în haine militare cu tot felul de distincții atârnate în piept. 

Cu prilejul acestei zile, au fost reînhumate rămăşiţele a 11 ostaşi, iar la memorial a avut loc mitingul festiv. La eveniment au participat și membrii Partidului Comunist, în frunte cu Vladimir Voronin. Informația este confirmată și de un reportaj video realizat la acest subiect de jurnaliștii portalului sputnik.md.

Printre organizatorii evenimentului au fost și câteva organizații neguvernamentale patriotice cu orietare pro-rusă, printre care ”August” și ”Clubul istorico-patriotic rus”. 

Amintim că ieri partidele de stânga și organizațiile cu orietare estică au marcat Ziua Eliberării. În urmă cu 71 de ani, după încheierea operaţiunii Iași-Chișinău, armata sovietică a recăpătat controlul asupra teritoriului Moldovei, iar România a ieşit din război de partea Axei şi a trecut de cea a Aliaţilor. Spaţiul dintre Nistru şi Prut a fost ocupat de trupele sovietice pe 24 august 1944, consideră unii istorici. Asta în timp ce alţii spun că teritoriul a fost eliberat de fascism. La rândul lor, unii experţi afirmă că oamenii sunt cei care trebuie să dea o apreciere acestui moment istoric.

 

Sursa: http://www.deschide.md/ro/news/social/18496/VIDEO–Ambasada-rus%C4%83-%C8%99i-pacificatorii-de-la-Tiraspol-fac-ce-vor-%C3%AEn-RM.htm