25.06.2014: Rusia vrea să unească Odesa cu Transnistria

Federaţia Rusă doreşte să unească oraşul ucrainean Odesa la regiunea transnistreană.

 Afirmaţia a fost făcută pentru gordon.ua de deputatul ucrainean, membru al fracţiunii “Batkivscina”, Ghenadii Moskal.

“În Transnistria sunt formate toate organele de conducere. Ei dispun de parlament, preşedinţie, guvern. Rămâne doar de unit aceste regiuni. Le-am spus celor din Odesa că nu e cazul să se relaxeze pentru că acolo există acest context geopolitic”, a subliniat oficialul.Astfel, deputatul ucrainean, care este şi ex-ministru de Interne de la Kiev, crede că după conflictul armat din Lugansk şi Doneţk, luptele s-ar putea muta în regiunea Odesa.”Conflictul va ieşi din limitele regiunii Donbas. Asta se va întâmpla neapărat.Spre exemplu, s-a pus demult ochiul pe regiunea Odesa, dar provocatorii nu pot face nimic pentru că toate forţele sunt concentrate la Donbas”, susţine Moskal.

Deputatul ucrainean argumentează posibilitatea acestor acţiuni prin faptul că Federaţia Rusă nu doreşte ca graniţele sale să fie comune cu Uniunea Europeană, iar pentru asta are nevoie de zone tampon.”Aceste zone pot fi formate prin astfel de metode ca ‘republica populară'”, a mai spus Moskal.

Publika.md aminteşte că, în ultimele săptămâni, luptele dintre separatişti şi forţele armate subordonate Kievului s-au concentrat în regiunile Lugansk şi Doneţk ale Ucrainei. Pe de altă parte, duminică, 22 iunie, mitingurile proruse au fost reluate la Harkov, Odesa şi la Kiev.

 

Sursa: http://point.md/ro/noutati/international/rusia-vrea-sa-uneasca-odesa-cu-transnistria