25.06.2014: Igor Corman: În acest an nu văd şanse pentru un progres real în negocierile cu Tiraspolul Citește mai mult: Igor Corman: În acest an nu văd şanse pentru un progres real în negocierile cu Tiraspolul

„În acest an eu nu văd careva şanse ca să avem un progres real în negocierile cu Transnistria, reieşind din tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru”, a declarat marţi seara speakerul Igor Corman în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la Radio Moldova, referindu-se şi la conjunctura politică generată de viitoarele alegeri parlamentare. Declaraţia a fost făcută în contextul rezoluţiei adoptate recent de către senatorii americani, în care SUA solicită Federaţiei Ruse să-şi retragă forţele militare de pe teritoriul Republicii Moldova şi să se abţină de la presiuni economice.
Igor Corman a reiterat că retragerea trupelor străine din estul țării rămâne în continuare un deziderat al Chișinăului. „Este un paradox: pe de o parte, Federația Rusă dorește și are un interes ca Moldova să-și mențină statutul de neutralitate, consfințit în Constituție, pe de altă parte, o țară neutră nu trebuie să aibă forțe străine pe teritoriul său. Bineînțeles că ei leagă acest lucru de soluționarea politică a conflictului din Transnistria”, a specificat președintele Parlamentului.

Igor Corman și-a exprimat încrederea că „procesul de integrare europeană va crea o bază mai serioasă pentru discuții, atunci când vom deveni mai atractivi pentru cetățenii din stânga Nistrului”. „Trebuie să păstrăm această ușă de comunicare cu Tiraspolul, nu este în interesul nostru să-i blocăm, interesul nostru este ca să-i integrăm tot mai mult în același spațiu în care se integrează și Republica Moldova”, a conchis speakerul.

Igor Corman spune că-și dorește foarte mult ca opoziția parlamentară să-și revadă viziunea asupra Acordului de Asociere cu UE și să voteze acest document în plenul Legislativului. „În ultimul timp am auzit că ei (n.r. comuniștii) nu sunt, de fapt, împotriva Acordului de Asociere cu UE, dar că anumite prevederi din acest acord nu-i satisfac. Eu voi continua să vin cu acest mesaj și anume: textul acordului prevede posibilitatea renegocierii pe parcursul implementării, în cazul în care noi vom solicita acest lucru, și dacă aceasta este unica problemă, de ce n-ar vota și opoziția, PCRM, pentru acest Acord?” se întreabă Corman.

Potrivit speakerului, votul din partea opoziției parlamentare „ar fi un exemplu extraordinar de solidaritate”. „Asta ar coagula și mai mult acest obiectiv la nivel național. Pentru că scopul nostru e să facem un proiect național din procesul de integrare europeană”, a menționat Igor Corman în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul național de radio.

 

Sursa: http://trm.md/ro/politic/igor-corman-in-acest-an-nu-vad-sanse-pentru-un-progres-real-in-negocierile-cu-tiraspolul/