25.05.2017: Dodon îi răspunde lui Krasnoselski: Ori cu noi, ori cu Ucraina. Independență nu veți avea niciodată

25/05/2017 08:30

„Republica Moldova nu are viitor fără Transnistria și nici Transnistria nu are un viitor. Noi vom găsi o formulă, după care ambele maluri ale Nistrului vor deveni un singur stat”, a declarat preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, aseară, în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Transnistria nu va fi niciodată independentă, a mai spus Dodon, reiterându-şi o convingere mai veche: „Moldova nu are viitor fără Transnistria. Și Transnistria nu are viitor. Când cineva de pe malul stâng îmi spune că noi niciodată nu am fost împreună, eu răspund: Ați fost împreună cu ucrainenii. Doriți în Ucraina? Trebuie să alegeți, dragii noștri transnistreni. Independența nu va fi niciodată. Statutul de subiect al Federației Ruse nu va fi, doar unirea într-un singur stat. Noi vom găsi formula. Dați să ne așezăm, să discutăm”.

Președintele Republicii Moldova a afirmata că liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, este ostaticul unui sistem creat acum mulți ani:

Ei au datorii la gaz de 7 miliarde de dolari SUA. Ei niciodată nu au achitat. Mă întreb: dacă au așa tarife mici la gaz, de ce produsele lor nu sunt competitive? Pe parcursul a 25 de ani în economia Transnistriei au fost investiți circa 15 miliarde de dolari SUA. Malul drept niciodată nu a primit așa bani. Cu așa bani poți face din regiunea unde locuiesc 300-400 de mii de cetățeni un al doilea Dubai. Aici este problema. Sunt forțe care nu doresc apropierea noastră”, a spus Dodon.

Amintim că Vadim Krasnoselski a declarat marți, 23 mai, în cadrul unui briefing de presă, că Tiraspolul nu este interesat de planul de federalizare a R. Moldova, deoarece transnistrenii își doresc independența și, ca atare, unirea cu Federația Rusă, fapt confirmat şi de rezultatele referendumului din 2006.

Nici Chișinăul nu este pregătit să aplice proiectul de federalizare, deoarece nu este gata să declare limba rusă – limbă de stat și să recunoască staționarea trupelor rusești pe teritoriul R. Moldova”, a subliniat liderul transnistrean.

 

http://deschide.md/ro/stiri/politic/12197/Dodon-îi-răspunde-lui-Krasnoselski-Ori-cu-noi-ori-cu-Ucraina-Independență-nu-veți-avea-niciodată.htm